Sreda 26.06.2013.
04:50
RTS

Novo srpsko borbeno vozilo - "Lazar 2"

Borbeno vozilo domaće proizvodnje
 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić je rekao da "Lazar 2" ima, kako je objasnio, daleko bolje performanse nego "Lazar 1", o čemu svedoči činjenica da za 52 "Lazara 2" može da se kupi 147 "Lazara 1". Vučić je, međutim, naglasio da je i pored toga "Lazar 2" i do tri puta jeftiniji od svog pandana, finske "patrije", i da njegove komparativne prednosti u ceni i opremi dokazuje činjenica da su već pronađeni zainteresovani kupci, i da su Pakistanu već prodata tri vozila.
 

Prema informacijama iz medija, o prodaji finskih oklopnih vozila "patrija", cena finskog konkurenta "Lazaru 2" iznosi od 1,5 do više od tri miliona dolara, zavisno od vrste naoružanja, opreme i oklopa koji se na njega postavlja.


 

U pratećem programu sajma najveći broj novina predstaviće Tehničko opitni centar Vojske Srbije, koji će na nekoliko prezentacija pokazati nekoliko metoda ispitivanja naoružanja i vojne opreme. Od stranih kompanija, prezentaciju će imati američki "FLIR sistems", koji se bavi proizvodnjom termovizijskih uređaja, u vojne i civilne svrhe.
 

"Flir" će predstaviti, kako se navodi u zvaničnom programu sajma, radar za nadzor terena, novi termovizijski dvogled, kameru i sistem za nadzor koji koristi termovizijske tehnologije (reaguje na temperaturu ljudskog tela i drugih živih bića).

2024 © - Vesti online