Utorak 25.06.2013.
23:42
b92.net

Evo kako se pljačka Rusija

Foto: Ilustracija
 

Tu šokantnu brojku je saopštio pred poslanicima u Dumi dosadašnji predsednik Centralne banke Rusije Sergej Ignatjev.

Ignatjev je rekao da je u 2012. bilo 38,1 milijarda dolara sumnjivih finansijskih operacija, godinu dana ranije 33,3 milijarde, a 2010. bilo je 25,9 milijardi dolara " mutnog novca ".

Poređenja radi, odliv čistog kapitala iz Rusije 2012. godine iznosio je 54,1 milijardi dolara, a godinu dana ranije čak 80,5 milijardi dolara. Ignatjev tvrdi da od trećine do polovine "odlivenog" kapitala ima sumnjivo, kriminalno poreklo.

U maju ove godine Centralna banka je od policije dobila upitnik koji se odnosi na niz kompanija koje se bave protivzakonitim finansijskim operacijama i pranjem novca. Eksperti Centralne banke analizirali su direktne i indirektne finansijske operacije tih kompanija i svoj izveštaj na 230 stranica prosledili istražnim organima.

Pokazalo se da su kompanije za koje se zanima policija samo manji deo velike mreže kompanija koja broji najmanje 1.173 firme " jednodnevki ", koje su izbacile iz zemlje 760 milijardi rubalja a izvadile u gotovini najmanje 21 milijardu rubalja , rekao je Ignatjev . Već naziv " jednodnevki " govori da je reč o firmama koje se osnivaju da obave jednu ili nekoliko finansijskih operacija a zatim se gase.

U aprilu ove godine Sergej Ignatjev je izjavio da su eksperti Centralne banke ustvrdili da se veliki broj protivzakonitih operacija obavlja pod kontrolom jedne grupe, a takvim operacijama je 2012. prebačeno iz zemlje čak 49 milijardi dolara.

2024 © - Vesti online