Utorak 25.06.2013.
21:55
Mondo

Skupština: Raskidamo s Bus Plusom; Direkcija: Povećana naplata karata

Foto: Ilustracija
 

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić kaže da postoji mogućnost da se Gradsko-saobraćajno preduzeće Beograd "vrati u sistem naplate karata u javnom prevozu".

"Razmotrićemo mogućnost da grad Beograd ponovo preuzme sistem naplate karata u javnom prevozu", izjavio je Antić jer je Grad nezadovoljan naplatom, odnosno činjenicom da i dalje iz gradske kase ide 150 miliona evra na godišnjem nivou za pokrivanje troškova javnog prevoza.

Istoga dana Direkcija za javni prevoz saopštila je da da je prvog dana angažovanja dodatnog broja kontrolora u vozilima javnog prevoza višestruko povećano očitavanje karata.

Prema Antićevim rečima, angažovanje dodatnih kontrolora nije u skladu sa ugovorom koji grad Beograd ima sa "Bus plus sistemom", da će njih plaćati grad, a da je cilj da se održi i uveća nivo naplate karata u javnom prevozu kako ne bi doživeo kolaps.

"Imamo problem jer Beograđani slabo plaćaju prevoz i slabo prihvataju 'Bus plus' sistem. Razmotrićemo da li je to posledica toga što građani teško prihvataju novi sistem ili zbog toga što teško prihvataju da neko sa strane vrši naplatu sistema javnog prevoza", najavio je predsednik gradskog parlamenta.

"Ukoliko je ovo drugo, treba da razmotrimo sve mogućnosti uključujući i onu o ponovnom vraćanju sistema naplate karata od strane GSP-a", rekao je Antić.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je u Skupštini grada da mnogi građani ne plaćaju karte u gradskom prevozu.

"Naša obaveza je da svima koji plaćaju kartu obezbedimo kvalitetan prevoz, a građani moraju da shvate da ako karte ne plaćaju gradski prevoz neće funkcionisati", rekao je Đilas.

Kako primer veće revnosti putnika koji su dosad izbegavali da plaćaju prevoz, Direkcija za javni prevoz je navela liniju 95 (Novi Beograd - Borča), gde je očitavanje karata povećano za 200 posto, dok je prodaja karata kod vozača uvećana čak 20 puta.

Kontrolori su, u povećanom broju, bili u svim vozilima na linijama 16, 23, 83, 88 i 95.

Nakon povećanja broja polazaka autobusa za sezonske linije ka Adi Ciganliji tokom proteklog vikenda, rezultati kontrole koja je bila organizovana u nedelju, pokazali su da je u proseku očitavanje karata povećano za pet puta.

Do 15. jula broj kontrolora će se svakodnevno uvećavati do planiranih 700, koliko će ih grad Beograd angažovati. To znači da će sva vozila koja učestvuju u javnom prevozu biti pokrivena kontrolom.

2024 © - Vesti online