Sreda 26.06.2013.
01:49
b92.net

Čovek koji gradi kanal do Kariba

Karibi (foto: ilustracija)
 

On je samouveren uprkos sumnjama da taj 40-ogodišnjak može da izvede projekat vredan 40 milijardi dolara.

Početkom meseca, vlada Nikaragve odobrila je kineskoj investicionoj kompaniji za razvoj Nikaragvanskog kanala (HK Nicaragua Canal Development Investment Co. Ltd.) da prouči, sagradi i upravlja kanalom između Pacifika i Kariba, koji će voditi kroz njenu teritoriju.

Predsedavajući kompanije Vang Jing rekao je da ima iskusne saradnike, među kojima je međunarodna konsultantska kompanije Makinsi i Čajna reilvej. On je rekao da su prve procene bile povoljne.

Vang je izjavio da njegov tim predlaže mogućnosti za smanjenje rizika - poput usmeravanja kanala kroz centar Nikaragve kako bi se izbegle bilo kakve pogranične tenzije sa susednom Kostarikom.

On je izrazio nadu da će kroz godinu dana imati studiju izvodljivosti, da će radovi moći da počnu krajem 2014. i biti završeni za šest godina.

Vang je ulagao u nekoliko industrija, među kojima su i telekomunikacija i rudarstvo. Godine 2010. investirao je u telekomunikacijsku kompaniju srednje veličine. Sjinvei Telekom radi na razvoju tehnologije bežičnih komunikacija i gradi mreže u nekoliko zemalja među kojima je i Nikaragva.

Vang kaže da potiče iz obične kineske porodice u Pekingu i da je učio tradicionalnu medicinu pre nego što je postao preduzetnik.

Kina nema diplomatske odnose sa Nikaragvom i Vang je rekao da je gradnja kanala čisto trgovinski poduhvat.

2024 © - Vesti online