Utorak 25.06.2013.
18:15
Beta

Zvaničnik EU: Pregovori najkasnije dogodine

Izvestila Savet ministara EU o trudu Srbije: Ketrin Ešton

Ministri spoljnih poslova EU su tu preporuku uputili šefovima država ili vlada EU koji će o tome konačnu odluku doneti u petak u Briselu. Na ministarskom zasedanju danas u Luksemburgu je, takođe, ostavljeno liderima EU da odluče kakav će tačno tekst odluke i uslovi biti za pokretanje pregovori sa Srbijom o članstvu i sa Kosovom o sporazumu o pridruživanju.

Liderima EU ostavljeno je da odluče i o tome da li će Savet ministara ili lideri EU morati da prihvate takozvani "okvir", odnosno pravila pregovora o pristupanju Srbije EU.

Prema rečima zvačnika Saveta ministara, načelna nagodba o tekstu zaključaka o Kosovu je još ostavljena da se takozvanom pismenom procedurom usaglasi između zemlja EU do zasedanja šefova država ili vlada u petak.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ranije je izjavio da je uveren da će EU 28. juna Srbiji "dati istorijsku šansu" i pozvao Nemačku, kao najuticajniju članicu EU da svojom odlukom pokaže da se zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu i da ume da ceni tuđe napore.

Njegovo uverenje deli i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će Srbija dobiti datim čak i bez dodatne sednice Evropskog saveta u decembru.

2024 © - Vesti online