Utorak 25.06.2013.
18:39
RTS

Džinovske pijavice "napale“ Istru

Vodene pijavice okružile Istru
 

Atmosferski vrtlozi poznatiji kao pijavice, tokom proteklih dana zabeleženi su u nekim delovima Istre. Hrvatski portal 24 sata hr piše da ih je u pojedinim momentima bilo i preko pet istovremeno.

Tmurni, olujni oblaci koji su se nadvili nad Istrom, vrlo brzo su napravili vrtloge koji podsećaju na tornada, što, prema mišljenju meteorologa, i nije neobično kada se hladan vazduh sudari sa toplim morem.

Bilo je fascinantno gledati taj prizor. "Igra" pijavica trajala je oko 20 minuta, piše hrvatski portal. Pijavica je pojava kratkog trajanja koja nastaje pri izrazito nestabilnoj atmosferi, ispod olujnih kumulonimbusa.
 

Najčešće se javlja iznad vodenih površina i mnogi je smatraju manjim tornadom, iako nema veliko razorno dejstvo. Donji deo pijavice sastoji se od usisane morske vode, a gornji od kapljica nastalih kondenzacijom.

Pijavice su uobičajena pojava, ali ne za ovo doba godine. Obično se javljaju tokom zime, pa stručnjaci pretpostavljaju da je nestabilno vreme i nagli pad temperature uzrok ovih atmosferskih vrtloga.

2024 © - Vesti online