Utorak 25.06.2013.
04:10
J. L. Petković - Vesti

Vidovdan (3): Dan kada su našli Če Gevaru

 - Godine 1098. krstaši su u Prvom krstaškom ratu pobedili Turke u bici kod Antiohije.
- Karlo Peti, jedan od najmoćnijih vladara u istoriji Evrope, na taj dan 1519. izabran je za cara Svetog rimskog carstva.


- U Francuskoj je 1529. godine mirom u Aleu okončana pobuna protestanata. Međutim, time nije stavljena tačka na njihove progone, koji su imali vrhunac u Vartolomejskoj noći 1572.
- Na Vidovdan 1635. godine Gvadelup, najveće ostrvo malog arhipelaga u Karipskom moru, postalo je francuska kolonija.

- Na isti dan 1651. je počela Berestečka bitka između Poljaka i udruženih kozaka i krimskih Tatara, u sklopu borbe Ukrajinaca protiv Poljske za nacionalno oslobođenje.
- Jedna od najvećih investicija prošlog veka zaključena je na Vidovdan 1902. godine, kada su SAD od Francuske za 40 miliona dolara kupile koncesiju za gradnju Panamskog kanala i time strateški proširile svoju zonu uticaja.


- Na Vidovdan 1942. je počela bitka za Staljingrad, najkrvaviji okršaj u ljudskoj istoriji i jedna od prekretnica Drugog svetskog rata.
- U poljskom gradu Poznanj 1956. godine, uz veliki broj žrtava, ugašena je pobuna radnika.


- Na Vidovdan 1976. Sejšelska Ostrva u Indijskom okeanu posle 160 godina su stekla nezavisnost od Velike Britanije.

- U eksploziji bombe u sedištu Islamske republikanske partije 1981. godine poginule su 74 osobe.


- Na Vidovdan 1997. godine kubanski i argentinski forenzičari našli su šest kostura u blizu bolivijskog grada Valgranda, a kasnije je utvrđeno da su među njima i posmrtni ostaci legendarnog vođe gerile Ernesta Če Gevare.

-Godine 2003. Meksiko je Španiji izručio bivšeg argentinskog pomorskog oficira Rikarda Miguela Kavala, optuženog za genocid.
- Na Vidovdan su rođeni rimski papa Pavle Četvrti, engleski kralj Henri Osmi, flamanski slikar Peter Paul Rubens, jedan od najuticajnijih filozofa 18. veka Žan-Žak Ruso.

2024 © - Vesti online