Utorak 25.06.2013.
00:16
Beta

Jerkov: Hajka protiv Vlade Vojvodine

Jerkovljeva je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekla da su neistiniti napisi u pojedinim dnevnim novinama da je u Hrvatskoj nedavno uhapšen bivši funkcioner Vlade Vojvodine i diplomata sa više od 500.000 evra u torbi.

"Obratićemo se i međunarodnim institucijama, kao što su delegacija Evropske komisije u Srbiji i OEBS, ne da bismo tražili političku podršku, nego da bismo zahtevali da se prestane sa ugrožavanjem ljudskih prava", kazala je Aleksandra Jerkov, koja je i portparolka Demokratske stranke (DS).

Napadaju nas sa svih strana: Aleksandra Jerkov

Mediji nisu objavili ime tog funkcionera, a Aleksandra Jerkov je kazala da je jedini bivši funkcioner Vlade Vojvodine s diplomatskim iskustvom Momčilo Milović, nekadašnji direktor Fonda za kapitalna ulaganja i nekadašnji generalni konzul Srbije u Trstu. Hrvatska policija demantovala je da je nedavno uhapsila Milovića.

"Na temelju raspoloživih informacija i uvidom u policijske evidencije nije utvrđeno da bi policija Hrvatske postupala prema osobi koju navodite u svom upitu, zbog osnova sumnje da je počinio prekršaj ili krivično delo u Hrvatskoj", navodi se u dopisu portparolke Direktorata policije Hrvatske Jelena Bikić.

Pojedini mediji su objavili da je navodno uhapšeni funkcioner pristao da bude "svedok-saradnik" specijalnog tužilaštva Srbije za organizovani kriminal, kako bi ponudio dokaze u vezi sa navodnim mahinacijama u Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine, bivšoj Razvojnoj banci Vojvodine i s budžetom Vojvodine.

Aleksandra Jerkov je upitala zbog čega MUP Srbije ćuti kada su u pitanju ovakvi tekstovi i zbog čega državne institucije u Srbiji dozvoljavaju da se prvo prave "spiskovi onih koji različito misle pa potom i spiskovi za odstrel".

"Da li je potrebno da se sve institucije uvuku u blato tabloida, da ne postoje ni ljudska prava, ni zakoni ni Ustav, i da se ovako proganjaju oni koji se usuđuju da kažu nešto protiv Vlade Srbije. Nadležne institucije u ovoj zemlji nikada nisu pomislile da treba da reaguju na ovakve stvari, čime su poslale poruku da su ili nezainteresovane ili da su uključene u ovakve progone", kazala je Aleksandra Jerkov.

Ona je pozvala Savet za štampu Srbije, Republičku radiodifuznu agenciju, kao i nevladine organizacije da reaguju na "izmišljene priče" i na narušavanje ljudskih prava.
 

2024 © - Vesti online