Ponedeljak 24.06.2013.
17:30
Srna

Parastos žrtvama ustaških zločina

Parastosom, koji je služen kod spomen-kosturnice žrtvama ustaškog zločina u Srebrenici, paljenjem sveće i polaganjem cvijeća obeleženo je 70 godina od njihovog stradanja.

Sećanje na stravično ubijanje Srba

Parastos je služio srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović, a delegacije Boračke organizacije i Srba u opštinskoj vlasti Srebrenice položile su cveće kod spomenika. Tačan broj nastaradalih i sahranjenih u ovoj kosturnici nije nikada utvrđen.

"U Srebrenici su ustaše, prema njihovim pisanim dokumentima, 14. juna 1943. godine ubile više od 150 do 200 srpskih civila, te jednu jevrejsku porodicu i jednog muslimana koji je bio oženjen Srpkinjom i njegovu porodica", rekao je Miloš Nikolić, čiji je deda Jovo sa snahom Vasilijom i jednom petočlanom jevrejskom porodicom ubijen u kući i njihovi posmrtni ostaci su 1971. godine preneseni u ovu kosturnicu.

Ubijena jevrejska porodica, prema Nikolićevim saznanjima, bila je u srodstvu sa književnikom Isakom Samokovlijom. Nikolić ističe da je narednog dana u selu Zalazje ubijeno još 97 Srba, među kojima 45 iz porodice Rakić, 16 Maksimovića i 15 Dragičevića.

"Samo jedan muškarac iz familije Maksimović ostao je živ", kaže Nikolić.

On je naveo da je ustaški satnik Josip Korelec, zbog pogibije brata u borbama kod Srebrenice, naredio i predvodio odmazdu koju su ustaše, uz pomoć nekih domaćih pristalica, svirepo počinile prema srpskim civilima.

"Ubijali su sve Srbe koje su zatekli u kućama i tako su stradale cele mnogočlane porodice Stevanović, Krstić i druge. Ubijeno je pet članova porodice pekara Ostoje Stevanovića, kao i 15 civila iz srebreničkog sela Brežani, koji su se tog dana zatekli u Srebrenici", rekao je Nikolić i dodao da među ubijenim nije bio nijedan vojnik.

Prema njegovim rečima, ploče sa imenima nastradalih nalazile su se u srebreničkoj crkvi, ali su u poslednjem ratu polupane i nestale.

2024 © - Vesti online