Ponedeljak 24.06.2013.
15:02
Telegraf

Žutica opet u Ćupriji

Foto: Ilustracija

- Čim smo dijagnostikovali oboljenje, odmah smo obavestili Zavod za javno zdravlje, budući da je već bila epidemija u tom selu. Situaciju epidemiolozi i mi pomno pratimo na terenu, ali za sada drugih zaraženih nema, čak ni u porodici mladića. Bilo je sumnji da je oboleo mlađi brat, ali infekcija kod njega nije potvrđena, objašnjava dr Snežana Božić, načelnica odeljenja. Dodala je da se pacijent sada oseća dobro i da to može biti sporadičan slučaj. Svi parametri njegove jetre polako se normalizuju, tako da će do kraja nedelje mladić biti pušten na kućno lečenje.
 

Inkubacija “hepatita A” traje do 45 dana, pa je dalje praćenje situacije u Drenovcu neophodno budući da se prvi pacijent javio pre 15 dana.

Svi oboleli prethodne jeseni lečeni su u Ćupriji na Infektivnom odeljenju, a “vrh” epidemije bio je u novembru. Zaraza se produžila i na proleće, a obolelo je ukupno tridesetak pacijenata ne samo iz tog sela već i iz Sikirice, Golubovca, Paraćina, Ćuprije, a jedan je bio iz Beograda. Ta epidemija bila je preneta iz sela Mozgovo kod Aleksinca, a prethodno na području Pomoravskog okruga epidemije žutice nije bilo punih 12 godina.

2024 © - Vesti online