Utorak 25.06.2013.
08:00
Vestionline

Pretvorite čaše u zvučnike

Tako jednostavno, a radi: Drvena kutia i dve staklene činije
 

Student dizajna Kejsi Lin napravio je "Timbre Speaker", zvučnik koji omogućava interaktivno iskustvo slušanja muzike jer dopušta rukovanje kvalitetom zvuka jednostavnim pomeranjem predmeta po površini prijemnika. Drvena kutija, izrađena od američkog crnog oraha, zapravo je sistem razglasa. Ako na tu kutiju stavite čaše, one će oblikovati zvuk zavisno od svog oblika.

Kako cela stvar radi? Drvena kutija funkcioniše i kao samostalni zvučnik i kao ograđeni prostor za nekoliko površinskih sondi koje prenose vibracije preko njegove površine.

"Staklene posude deluju kao fizički ekvilajzeri, a vibracije se prenose preko drveta na čašu i menjaju boju zvuka, tako da se posude drugačije veličine, oblika ili materijala mogu postaviti na zvučnik kako bi se po želji korisnika menjao zvuk", objasnio je Lin.

Dodao je da "iako su drvo i staklo najbolji materijali za akustiku", ostali materijali i oblici će proizvesti različite boje zvuka.  "Još jedna zanimljiva metoda je da posudu ispunite tečnošću, što može ublažiti boju, ali stvara zanimljive vibracije."
 

Poslušajte kako to zvuči:

2024 © - Vesti online