Ponedeljak 24.06.2013.
14:38
B92

Snouden pobegao iz Rusije?

Snouden je navodno trebalo da odleteti na Kubu, pa u Venecuelu i na kraju u Ekvador gde je zatražio azil. Međutim...
 

Da podsetimo, Snouden je navodno trebalo da odleteti na Kubu, pa u Venecuelu i na kraju u Ekvador gde je zatražio azil. Međutim, iako se prijavio za let za Havanu, nije se ukrcao, a zatim je Interfaks pozivajući se na neimenovane izvore javio da je "Snouden najverovatnije već van granica Rusije".

Kada je potvrđeno da se Snouden prijavio za Aeroflotov let u 12:05h po našem vremenu, novinarske ekipe su potpuno okupirale "Šeremetijevo". Ipak, "Raša tudej" je oko 12:20h javio da su "vrata aviona zatvorena, ali da se Snouden nije ukrcao".

I kompanija Aeroflot je kasnije potvrdila da Snouden nije u avionu. Objašnjeno je da se on prijavio na let u nedelju koristeći američki pasoš, koji su Amerikanci poništili kao deo napora da SAD dođu do Snoudena i optuže ga za otkrivanje vladinih tajnih infromacija.

Ni tokom noći se nisu mogle dobiti informacije gde se Snouden tačno nalazi i da li je i dalje u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetijevo", a spekulisalo se da je imao sastanak sa ambasadorom Ekvadora.

"Mogućnost davanja azila Snoudenu se trenutno analizira", rekao je Rikardno Patino, šef diplomatije Ekvadora, zemlje koja je već odobrila azil Džulijanu Asanžu.
 

Tokom jutra je Vašington saopštio da "očekuje da Rusija razmotri sve opcije kako bi isporučila Snoudena". Odgovor je ubrzo stigao i zvanična Moskva je saopštila da Rusija nema osnova da uhapsi Snoudena.

"Snouden se ne nalazi na međunarodnoj poternici, koja bi mogla da bude osnov za njegovo uhapšenje. Niti je počinio bilo kakvu nezakonitu radnju na teritoriji Ruske Federacije", rekao je ruski zvaničnik.

SAD su u međuvremenu zatražile od "svih zemalja zapadne hemisfere" da ne puste Snoudena na svoju teritoriju, a proglasile su i njegov pasoš nevažećim.

"Ni govora o azilu u Rusiji"

Aleksej Puškov, predsednik Komiteta za spoljne poslove Donjeg doma ruskog parlamenta rekao je da su "odnosi u prilično komplikovanom fazi" i dodao da "nema ni govora o davanju političkog azila Snoudenu u Rusiji".

"Poručujemo svim zemljama da je Snouden tražen zbog krivičnih dela i zbog toga mu ne bi trebalo dozvoliti međunarodno putovanje, izuzev neophodnog za njegov povratak u SAD", saopštio je Stejt dipartment.

Američke vlasti su ujedno saopštile i da su "veoma razočarane" što Snouden nije uhapšen u Hongkongu, gde je boravio od trenutka kada je otkrio brojne obaveštajne tajne SAD.

"Ne slažemo se sa njihovim razlozima. Smatramo da su njihove odluke zabrinjavajuće", naveo je zvaničnik američkog ministarstva pravde.

2024 © - Vesti online