Ponedeljak 24.06.2013.
13:02
J. L. Petković - Vesti

Dosta podela, treba opstati!

Slaviša Petković, lider Srpske socijaldemokratske stranke Kosova
 



- Situacija na Severu se menja, manje je bitno ko raspisuje izbore, već ljudi žele da vide ko je vlast, ko će voditi opštine na severu i kako će izgledati Zajednica srpskih opština.

Šta se očekuje od Zajednice?
- Zbog činjenice da će funkcionisati kao celina, očekujemo drugačiji tretman i od međunarodne zajednice i od Albanaca. Mislim da će doneti i ekonomski oporavak jer ovih 14 godina nijedan cent investicija iz međunarodne zajednice nije došao kod Srba. Albanci su napravili gradove, a Srbi ostali da žive po selima. Plate iz Beograda su glavna investicija ovde. Nadamo se da će to Zajednica promeniti.
 

Nadamo se boljoj bezbednosti

- Mi svi vidimo Zajednicu srpskih opština kao nešto što nam daje nadu da možemo kvalitetnije da ostvarimo svoja prava. Očekujemo boljitak i po pitanju bezbednosti jer će sada svaka opština imati svog komandira, stanicu policije, i ta direktna veza sa Beogradom koja je sada skroz otvorena nam daje šansu da možemo bolje i kvalitetnije živimo. I šansu da se deo raseljenih vrati - kaže Petković.

Mislite da će glas Srba biti jači kroz tu Zajednicu?
- Suština Zajednice jeste da više ne bude disonantnih tonova. Da sever misli jedno, mi sa juga drugo, da svaka opština radi za sebe. Zajednica će imati svoju skupštinu i svog predsednika.

Najavljivali ste saradnju sa Srpskom naprednom strankom?
- Mi smo svakodnevno u kontaktu sa svim strankama, jer ako će se praviti Zajednica, ne bi bilo dobro da se na izbore ide s više lista, već da se napravi jedinstvena. Da li će doći do širokih koalicija ili ne, još je rano reći. Pokušavam da svima objasnim da je potrebno ići sa jednom jakom srpskom listom - i na lokalu, ali i kad budu došli parlamentarni izbori. Malo je Srba na KiM i za nas je apsurdno da se delimo u više lista.

Osim sa SNS, sa kim ste još u kontaktu?

- Ne radi se tu o dogovorenoj saradnji, mi svaki dan razgovaramo. Južno od Ibra, čak i deo DSS-a je za to da se izađe na jedinstvenoj srpskoj listi, bez obzira na to šta će centrala da kaže. Slično razmišlja i Demokratska stranka, kao i Nova Srbija. S kim god se razgovara, svi su za to da se nastupi jedinstveno, izaberu kvalitetni kandidati za gradonačelnike, kvalitetni odbornici i da se uspostavi normalan princip rada u svim srpskim opštunama. Za sada je tako, a videćemo hoće li se nešto promeniti kada se raspišu izbori.

2024 © - Vesti online