Ponedeljak 24.06.2013.
01:09
Beta

Snouden zatražio azil od Ekvadora

"Vlada Ekvadora je dobila zahtev Edvarda Snoudena za azil", objavio je šef ekvadorske diplomatije na Tviteru. Snouden je napustio Hong Kong, u pratnji diplomata i Vikiliksovih pravnih savetnika, objavio je sajt Vikiliks, dodajući da on putuje ka "jednoj demokratskoj zemlji, kako bi tamo našao utočiste".

Ameri ga traže zbog špijunaže i izdaje: Edvard Snouden

Snouden, koji se od 20. maja nalazio u Hong Kongu, pre toga je medijima prosledio informacije o tome kako SAD nadziru telekomunikacije i u zemlji i svetu. Osnivač Vikiliksa Džulijan Asnaž takođe ima ekvadorski azil, ali je on uspeo samo da se skloni u Ambasadu Ekvadora u Londonu gde boravi više od godinu dana. On tako izbegava izručenje Švedskoj, a strahuje da bi ga ona mogla izručiti u SAD zbog objavljivanja desetina hiljada američkih diplomatskih depeša pre dve godine.

Portparol vlade u Hong Kongu je u svom današnjem saopštenju naveo da da je Snouden "legalno" otišao u "treću zemlju". On je dodao da vlasti u Hong Kongu nisu dobile dovoljno ubedljivih dokaza koje bi omogućili da Snouden bude legalno uhapšen, što su ranije tražile SAD.

Pošto su vlasti Hong Konga saopštile da je Snouden otputovao, kineski mediji su javili da se on ukrcao u avion kompanije Aeroflot za Moskvu. Portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je, međutim, da ništa ne zna o Snoudenovom dolasku u Moskvu.

2024 © - Vesti online