Nedelja 23.06.2013.
16:38
Srna

Srbi na ruševinama hrama u Suvoj Reci

Liturgija na ruševinama hrama miniranog 1999. godine
 

Raseljeni Srbi su posle liturgije obišli svoja napuštena imanja, a njihovu posetu i obilazak Mušutišta organizovala je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić rekao je da je tužan što u Mušutištu nema više Srba i što su crkve spaljene i porušene.

Predsednik privremenog organa srpske opštine Suva Reka Aleksandar Micić kaže da je srećan što su se prvi put Suvorečani, posle progona 1999. godine, okupili na slavi manastira Sveta Trojica.

"Ovo je jedinstvena prilika da se upoznamo, jer je prošlo mnogo vremena. Mnoga deca su postala odrasli ljudi, oženili se, udali i stvorili svoje porodice. Nažalost sve se to događa daleko od Mušutišta u kome su rođeni i u kojem su proveli detinjstvo", rekao je Micić.

Raseljeni Srbi juče su posetili Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane, Bogorodicu Ljevišku, dok se su se jutros okupili u Mušutištu, gde je do 1999. godine živelo oko 1.000 Srba.

Manastir Svete Trojice nalazi se na brdu Rusenica i udaljen je oko dva kilometra od nekadašnjeg centra sela.

Ovaj hram obnovljen je sredinom devedesetih godina prošlog veka, a miniran je u junu 1999. godine, iako su nemački vojnici dali garancije da će čuvati svetinju.

2024 © - Vesti online