Nedelja 23.06.2013.
14:25
Beta

Šefovi diplomatija preporučuju, vođe EU odlučuju

Eštonova i File poslali svoju preporuku za dobijanje datuma
 

Zvaničnici u Evropskoj komisiji smatraju da postupak pregovora svakako treba da počne, čak i ako ne bude utvrđen baš tačan datum početka. Očekuje se da će odluka svakako biti da se " krene u pregovore " i Evropskoj komisiji bi odmah bilo naloženo da spremi pravila za "pregovarački okvir", a krenulo bi se i u dubinsko snimanje svih reformi i sprovođenja evropskih zakona u Srbiji. Potom bi "međuvladinom konferencijom" članica EU i Srbije i zvanično počeli pregovori.

Ministri inostranih poslova EU će sutra najpre "politički pretresti" da li je u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ostvaren "vidljiv i postojan napredak", što je glavni uslov EU za pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

U utorak će Savet ministara EU u formatu "opšti poslovi " koji je nadležan da odlučuje i usvaja zaključke o pitanjima ulaska novih članica, najverovatnije usvojiti stav da pregovore s Beogradom i Prištinom treba početi, ali će konačnu odluku, uključujući eventualne datume, vrlo verovatno doneti šefovi država ili vlada dva dana kasnije u Briselu.

Vođama EU će predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, u dogovoru sa Savetom ministara i Evropskom komisijom, pripremiti nacrt zaključaka o pregovorima sa Srbijom i Makedonijom o članstvu, kao i pridruživanju s Kosovom. S tim u vezi se s pažnjom očekuje i za nemačku vladu nužna odluka parlamenta, Bundestaga, o pokretanju pregovora sa Srbijom i Kosovom.

Visoki zvaničnici Evropske komisije Ketrin Ešton i Štefan File su u pismu šefovima diplomatija EU predložili da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom. U pismu se navodi da su Beograd i Priština ostvarili vidan napredak u normalizaciji odnosa, što je bio ključni uslov da EU odobri pregovore sa Srbijom i Kosovom.

"Mi se veoma nadamo da će Savet ministara doneti povoljnu odluku", rekao je Fileov predstavnik za štampu Peter Stano.

Posle pregovora u noći između četvrtka i petka visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je da su Ivica Dačić i Hašim Tači "postigli saglasnost o nizu otvorenih pitanja, posebno o policiji, pravosuđu i opštinskim izborima".

Eštonova je naglasila da će zemlje članice EU izvestiti da su "dve strane učinile opipljive korake ka vidljivom i postojanom poboljšanju svojih odnosa". Ona je u saopštenju predočila da je u susretu Dačić-Tači "obavljen valjan posao i ostvaren opipljiv napredak".

2024 © - Vesti online