Subota 22.06.2013.
17:31
RTS

Imućni ne prijavljuju imovinu

Foto: Ilustracija

Ako se zna da kvadrat stana samo u centru Beograda, recimo, na Vračaru košta i do četiri hiljade evra, a da ne pominjemo kuće po elitinim naseljima poput Dedinja i Senjaka, tada i prosta računica i zdrava logika pokazuju da je samo u prestonici broj onih koji imaju imovinu vredniju od 320 hiljada evra veliki. Međutim, u celoj zemlji prijavilo se samo hiljadu građana.


"Ko će da nas ubedi da samo 1.000 ljudi ima u Srbiji imovinu vredniju od 350.000 evra, to je apsolutno nemoguće i netačno", kaže mnistar finansija i privrede Mlađan Dinkić.
 

Poreska uprava, čini se bila je preveliki optimista kada je očekivala oko dve hiljade prijava. Direktor Poreske uprave Ivan Simič kaže da je imovinu vredniju od 35 miliona dinara do sada prijavilo 1.050 građana i da će oni koji ne prijave vrednu imovinu morati da plate kaznu.
 

Simič je rekao da će kazna za one koji ne prijeve vrednu imovinu biti tri odsto vrednosti od neprijavljenog dela plus 20 odsto ukoliko se utvrdi nesrazmera između prijavljenih prihoda i rashoda. Podsetio je da je kazna za neprijavljenu imovinu do sada je bila svega oko 100.000 dinara.
 

Stručnjaci za poreze kažu da kazne nisu dovoljne da bi svi prijavili vrednu imovinu. Navode da je za podvlačenje crte jednom za sva vremena, potreban sistemski zakon.
 

"Nama treba zakon o poreklu imovine, ne može ad hoc merom da se vrši legalizacije imovne, tu je novac od droge, korupcije, ne može to da se oporezuje, potreban je zakon o poreklu imovine, novo kazneo delo, neosnovano bogaćenje i takvu imovinu oduzimati", kaže Saša Radulović, poreski stručnjak.
 

Od leta počinje unakrsna kontrola prihoda i imovine. Na osnovu podataka o porezu na dohodak građana, u Srbiji ima oko 18.000 milionera to jest onih koji su prošle godine zaradili više od dva miliona dinara.

2024 © - Vesti online