Subota 22.06.2013.
16:11
Beta

Privrednici i sindikati podržali mere štednje

Privrednici na sastanku sa ministrima
 

Premijer Ivica Dačić i ministri sastali su se danas u Vladi Srbije s predstavnicima privrednih komora, sindikata i članovima Nacionalnog saveta za privredni oporavak i između ostalog dogovoreno je da važne sistemske zakone poput Zakona o radu vlada radi uz konsultacije s poslodavcima i sindikatima.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je novinarima u pauzi tog sastanka da su se sindikati složili da Zakon o radu treba menjati, ali da će se o tome u buduće još razgovarati.

"Cilj izmena je da se poveća zaposlenost i da stvorimo mogućnosti za veće investicije", naveo je Dinkić i istakao da Zakon o radu mora biti strog prema neradnicima.

On je rekao da će biti određen koordinator za izmene tog zakona iz redova Srpske napredne stranke. Prema rečima ministra, u toku su razgovori i o načinu reformisanja javnog sektora i, kako je naveo, razgovara se sa svima i postoje različita mišljenja o tome.

"Izneli smo otvoren plan koji je reformski orijentisan, u nekim segmentima i radikalan, pre svega u strukturnim reformama za okončanje procesa restrukturiranja i u tom segmentu smo dobili najveću podršku", naveo je Dinkić nakon dvočasovnih razgovora u Vladi Srbije.

Kako je kazao, kad bude urađen nacrt zakona, predstavnici vlade će razgovarati sa sindikatima i poslodavcima.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubislav Orbović je rekao da vlada ima podršku za mere štednje i dodao da će biti formirane radne grupe koje će raditi na izmenama Zakona o radu. Prema njegovim rečima, za sindikate su sporna pitanja fleksibilnog radnog vremena, rada u paru i rada na određeno. Orbović je naveo i da mora biti napravljen zakon koji radnike ne stavlja u robovlasnički odnos.

Premijer Ivica Dačić
 

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić pozdravio je to što sve relevantne institucije i udruženja razgovaraju o tome šta je najbolje uraditi kad je reč o ekonomskim merama.

"Nalazimo se u teškoj ekonomskoj situaciji što je posledica dešavanja predhodnih godina, ali i ekonomske krize", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija ima dobre ekonomske pokazatelje, kao što je "nikad veći izvoz", ali da je problem nastao kad je ustanovljeno da prihodi budžeta neće biti kako se predviđalo. Premijer je još jednom odbacio tvrdnje da je Srbija pred bankrotom.

"Moramo da utvrdimo strategiju ekonomskog i društvenog rasta u narednim godinama, i to je jedini izlaz iz krize", precizirao je Dačić.

Sastanak u Vladi Srbije je nastavljen nakon pauze u kojoj su se učesnici obratili novinarima, a prisustvuju mu još i ministri Slavica Đukić Dejanović, Zorana Mihajlović, Goran Knežević i Žarko Obradović.

2024 © - Vesti online