Petak 21.06.2013.
18:45
Beta

Kfor neće uklanjati barikade na Ibru

Pripadnik kosovske policije dežura pored barikada kod mosta preko Ibra
 

Posle sastanka sa predsednikom opštine Kosovska Mitrovica Dragišom Vlaškovićem, na pitanje da li će Kfor ukloniti barikadu, Halbauer je rekao da "barikada ne predstavlja prepreku za slobodu kretanja već politički simbol i mora se rešiti političkim putem".

"Verujem da će biti rešeno to pitanje i ako budu postignuti politički dogovori između Beograda i Prištine onda će barikada izgubiti važnost" rekao je general.

"Kfor je neće ukolinti, ali ako su sve strane za to da se skloni ta prepreka onda će buldožer Kfora biti na raspolaganju", dodao je.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica je dodao da je od predstavnika Kfora dobio uveranje da neće nasilno uklanjati barikade na severu Kosova.

"Kada budemo sigurni da ćemo biti potpuno bezbedni, naša deca, porodice i imovima onda ćemo odlučiti o uklanju prepreka a sada to nije trenutak jer je narod na ovim prostorima zabrinut za svoju bezbednost", rekao je Vlašković.

General Halbauer je kazao da Kfor podržava dijalog Beograda i Prištine kroz doprinos bezbednom okruženju.

Vojnici Kfora
 

"Dijalog je najbolji pristup kako bi se odnosi normalizovali i sve to omogućilo investicije i prosperitet", rekao je i dodao da "Kfor ima operativnu ulogu i ne zauzima nikakav stav u vezi političkih pitanja".

Halbuern je rekao da Kfor "pozdravlja i ohrabruje" razvoj do sada postignut u razgovorima o sprovođenju briselskog sporazuma i pozvao "ljude na Kosovu da veruju svojim političkim vlastima i vođama zajednica kako bi imali mirne i nenasilne procese".

Najavio je susrete sa "svim vođama zajednica koji žele da doprinesu bezbednom okruženju" i pozvao ih da "iskoriste svoj uticaj kako bi sprečili bilo kakve akcije koje mogu da povećaju tenzije i dovedu do nasilja". Halbauer je pojasnio da negova poseta "severnoj Mitrovici pokazuje Kforovu posvećenost dijalogu sa svim ljudima na Kosovu i podržavanju političkog napretka" i dodao da "Kfor nastavlja da radi sa Kosovskom policijom i Euleksom na sprovođenju zakona u okviru svojih mogućnosti i poverenog mandata".

Vlašković je ponovio da rukovodstva lokalnih samouprava na severu Kosova, kada je reč o primeni briselskog sporazuma, obavezuju rezultati Sretenjskog refrenduma, odluke Sabora srpskog naroda održanog 22. aprila u Kosovskoj Mitrovici i odluke odbornika četiri srpske opštine u kojima se kaže da "narod na severu Kosova ne prihvata kosovske institucije i da su za njih jedino priznate institucije države Srbije".

2024 © - Vesti online