Petak 21.06.2013.
17:25
Beta, RTS

Eštonova i File traže datum za Srbiju

Eštonova zadovoljna naporima Beograda i Prištine
 

Kako je agenciji Beta izjavio Fileov portparol Peter Stano, u pismu se navodi da su Beograd i Priština ostvarili vidan napredak u normalizaciji odnosa, što je bio ključni uslov da EU odobri pregovore sa Srbijom i Kosovom.

"Mi se veoma nadamo da će Savet ministara doneti povoljnu odluku", rekao je Stano.

Sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU će o tom nacrtu raspravljati u Luksemburgu, drugog dana sednice Ministarskog saveta koja počinje u ponedeljak, 24. juna, ali konačnu reč imaće šefovi država i vlada.
 

U sredu i četvrtak će, najpre u spoljnopolitičkom komitetu, a zatim na plenarnoj sednici, poslanici Bundestaga odlučivati da li da preporuče kancelarki Angeli Merkel da glasa za dodeljivanje datuma za otpočinjanje pregovora sa Srbijom. I konačno, šefovi država i vlada zemalja članica će na briselskom samitu u petak, 28. juna, jednoglasno doneti konačnu odluku o datumu, čime će višemesečna neizvesnost u vezi sa ovim pitanjem biti okončana.
 

Eštonova je sinoć na radnoj večeri, koja je trajala skoro šest sati, razgovarala sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.
 

Posle tog sastanka, visoka predstavnica EU je saopštila da je tokom dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou postignut konkretan napredak i saglasnost o mnogim pitanjima, uključujući pravosuđe, policiju i lokalne izbore. U Briselu je danas nastavljen tehnički dijalog po radnim grupama.

2024 © - Vesti online