Petak 21.06.2013.
16:01 >> 21:09h
Beta

Pusićeva nam pruža podršku

Došla da bi pružila "nedvosmislenu i direktnu podršku Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU": Vesna Pusić i Aleksandar Vučić
 

"Srbija je napravila ogroman korak i dobijanje datuma biće priznanje toga što je učinila za stabilnost celog regiona, što je od izuzetnog značaja i za Hrvatsku", rekla je Pusićeva na konferenciji za novinare posle razgovora s potpredsednikom srpske vlade Aleksandrom Vučićem.

Vesna Pusić, koja je u Beogradu razgovarala i sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, prenela je da će Hrvatska u raspravi na zasedanju Evropskog saveta 28. juna u Briselu založiti da Srbija dobije datum za početak pristupnih pregovora s EU. Nikolić je ocenio da je Srbija ispunila sve uslove koji su pred nju postavljeni za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora s EU i da nema razloga da bude dva koraka na tom putu iza Hrvatske.

Šefica hrvatske diplomatije rekla je da se nada da će između Srbije i Hrvatske biti otklonjenje sve prepreke i otvorena pitanja kako bi se obezbedile pretpostavke za međusobno povlačenje tužbi za genocid.

"U ovom trenutku radimo na osiguravanju pretpostavki i otklanjanju nekih poteškoća, odnosno nekih otvorenih pitanja, koja bi nam onda omogućila da ozbiljno razgovaramo i ovoj temi međusobnog povlačenja tužbi", rekla je Pusićeva.

Hrvatska ministarka navela je da je u Beogradu sa sagovornicima razgovarala o šest tačaka i da su napravljeni pozitivni pomaci. Jedna od tema bila je pitanje penzija za ljude koje žive u Srbiji, a radili su u Hrvatskoj, i da su u vezi s tim dogovoreni neki konkretni načini rešavanja. U razgovoru sa premijerom Ivicom Dačićem, Pusićeva je istakla značaj partnerskih odnosa između Hrvatske i Srbije i regionalne saradnje. Na tom sastanku je razmatrana mogućnost povećanja trgovinske razmene dve zemlje, efikasnijoj saobraćajnoj povezanosti kao i mogućnosti zajedničkog osvajanja trećih tržišta.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova razgovarala je u Beogradu i sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i potpredsednicom vlade Suzanom Grubješić.

2024 © - Vesti online