Petak 21.06.2013.
13:50
Beta

"Đelić branio državni interes u Nac. štedionici"

Dinkić optužio Đelića da je kriv što je učešće države u Nac. štedionici smanjeno na 10%
 

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je Đelić kriv što je učešće države u Nacionalnoj štedionici smanjeno na 10 odsto, jer je dok je bio ministar finansija svesno propustio da dokapitalizuje tu banku, iako je znao da to mora da učini da štedionica ne bi izgubila dozvolu za rad.

DS navodi da je Đelić prvi pokrenuo pitanje Nacionalne štedionice, tražeći da Srbija dobije učešće u kapitalu te institucije na osnovu vrednosti srpske imovine koju je tadašnji guverner Narodne banke, Mlađan Dinkić, "kao tadašnju saveznu imovinu nad kojom republička Vlada nije imala nadležnost, besplatno dodelio Štedionici bez tendera i bilo čijeg znanja i odobrenja, od prostorija, opreme, preko državnih depozita, plata radnika".

Država nikada nije imala većinsko vlasništvo nad Nacionalnom štedionicom, te nije mogla ni da ga izgubi, što jasno pokazuju podaci Agencije za privredne registre, dodaje se u saopštenju DS. Kako se navodi, Republika Srbija nije bila ni pokretač ni osnivač Nacionalne štedionice već je ona, "po sopstvenom često ponovljenom javnom priznanju, u potpunosti projekat Mlađana Dinkića kome se Božidar Đelić hrabro suprotstavio".

Đelić je, kako navodi DS, predložio predstavnike Srbije koji su na upravnom odboru tražili smenu direktora Štedionice i koji su pokušali da zaštite državni interes.

2024 © - Vesti online