Petak 21.06.2013.
16:32
Beta

Kako se SAD rešava Meksikanaca

Foto: Arhiva
 

Odobrenje poslanika za novu politiku davanja državljanstva je omogućeno postizanjem saglasnosti o učvršćivanju porozne granice s Meksikom.

Naime, tamo će biti poslato još 20.000 policajaca, 18 novih bespilotnih letelica, postavljeno 563 kilometra ograde i instaliran niz uređaja za nadzor.

"Militarizovali smo granicu", rekao je senator Lindzi Grejem.

Sledeći korak je na Predstavničkom domu gde su u većini opozicioni republikanci koji se pretežno protive davanju državljanstva doseljenicima koji ilegalno žive u SAD. Kompromis o tom delu problema se očkuje kasnije ove godine. Prema sporazumu čija finalizacija predstoji, oko 11 miliona doseljenika koji ilegalno žive u SAD će moći da dobiju pravni status, a granica se zatvara za nove takve dolaske.

Pored drakonskih mera na južnoj kopnenoj granici SAD, nacrt zakon uključuje uvođenje biometrijskog sistema praćenja dolazaka i odlazaka stranaca na svim graničnim prolazima, i uvođenje obaveze preduzeća da provere da li lica koja traže posao, legalno borave u SAD.

Zakon će povećati broj viza za visoko-kvalifikovane radnike koje traže američke tehnološke firme, otvoriće se novi program za niže kvalifikovane doseljenike i omogućiti sezonski rad stranaca u poljoprivredi. Uz to, deca koju su ilegalni doseljenici doveli u SAD, moći će da lakše nego sada dođu do pravnog statusa.

Za strance koji se legalno useljavaju u SAD, biće zamenjen decenijama star sistem koji naglašava porodične veze.

Nov sistem će veću težinu pri odobravanju useljenja davati obrazovanju, iskustvu u radu, znanju engleskog jezika i - "relativno mladom uzrastu".

2024 © - Vesti online