Petak 21.06.2013.
08:01
Beta

Tači: Suštinski napredak za normalizaciju odnosa

Tači je rekao da se nada da će "primenom aprilskog sporazuma obe strane biti nagrađene zasluženim napretkom u sklopu svojih težnji za evroatlantsku integraciju".

Konstruktivan sastanak: (sleva) Hašim Tači, Ivica Dačić i Ketrin Ešton
 


Tači je posle petočasovnog sastanka s Dačićem i s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, koji je ocenio kao "veoma konstruktivan", istakao da je razmotreno "održavanje lokalnih izbora najesen, na kojima će moći da učestvuju i građani severa Kosova".


"Razmotrili smo pojedinosti organizacije tih izbora i posredničku ulogu koju u njima treba da ima Organizacija za bezbednosti i saradnju u Evropi (OEBS)", dodao je kosovski premijer.


Razgovori su, po njegovim rečima, "obuhvatili i policiju, i skoro imenovanje regionalnog komandira policije na severu Kosova, u skladu s kosovskim zakonoma i standardima".


"Ostvarili smo napredak o pitanju amnestije, ali su dvojica ministara pravde (Srbije i Kosova), sa svojim timovima, nastavila noćas raspravu s ciljem da se dođe do rešenja ovog pitanja", rekao je Tači novinarima.


Istakao je da je "suštinski ostvaren dobar napredak u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije, a dogovorili smo se da se sledeći sastanak održi 8. jula".


"Nadam se da će, primenom aprilskog sporazuma, obe strane biti nagrađene zasluženim napretkom u sklopu svojih težnji za evroatlantsku integraciju", rekao je kosovski premijer.


Tači je dodao da će na idućem sastanku biti reči o telekomunikacijama, a u međuvremenu radne grupe će nastaviti da tehnički rade na usaglašavanju tog pitanja.

2024 © - Vesti online