Subota 22.06.2013.
01:37
N. Jokić - Vesti

GMO hrana (1): Američko zlo se zove Monsanto!

Monsanto je najveći svetski proizvođač GMO hrane
 

Na čelu te industrije "otrova u tanjiru" nalazi se zloglasna firma Monsanto za koju radi čak i američka diplomatija. Korin Lpaž kaže da je kao ministarka ekologije 1997. godine uspela da odbije saglasnost vlade za moratorijum uzgajanja GMO u Francuskoj zahvaljujući između ostalog činjenici da su Francuzi krajnje osetljivi na sve što se tiče hrane.

Dozvoljena prodaja

Tridesetak genetski modifikovanih namirnica namenjenih bilo ljudskoj bilo životinjskoj ishrani ima dozvolu za prodaju u EU, ali je njihovo uzgajanje u većini država članica zabranjeno. Među njima su soja, kukuruz, uljana repica i pamuk. Petnaestak genetski modifikovanih proizvoda čeka na dozvolu za ulazak na tržište EU. Prema za sada važećim pravilima kupac mesa u EU ne može da zna kada kupuje meso da li je reč o stoci koja je hranjena genetski modifikovanom hranom jer za sada prodavci nemaju obavezu da to naznače na etiketi.

- Znala sam da je reč o krhkom moratorijumu jer smo se našli pod jakim pritiskom Monsantoa koji je tada predviđao da će 2000. godine polovina evropskog kukuruza biti genetski modifikovana - kaže Lpaž u razgovoru za "Vesti".


Stvari ipak nisu išle tako lako kako je Monsanto smislio i san o osvajanju Evrope nije se ostvario. Po završetku ministarskog mandata Korin Lpaž osniva asocijaciju Kriižen u koju ulazi i Žan - Lik Seralini, profesor biologije na univerzitetu u Kaenu.

Tokom protekle decenije ispostaviće se da su sve eksperimentalne studije na osnovu kojih je EU davala zeleno svetlo izvesnim sortama GMO kukuruza trajale najduže tri meseca i da iza svih tih studija stoji Monsanto ili neki njemu sličan proizvođač GMO. Pre tri godine Kriižen u tajnosti organizuje eksperimentalnu studiju na pacovima hranjenim GMO i prirodnim kukuruzom. Senzacionalni rezultati i fotografije pacova obolelih od ogromnih tumora obišli su svet krajem 2012.

Protesti protiv GMO hrane u Novom Sadu
 

Moćnoj lobističkoj mašini Monsantoa trebalo je nekoliko nedelja da pokrene svoje poluge u evropskim institucijama i ministarstvima zemalja članica. Evropska agencija za bezbednost hrane (EASF) i Francuska zdravstvena agencija objavile su ubrzo negativna mišljenja o Seralinijevoj studiji prigovarajući joj metodološke nedostatke, ali ne objašnjavajući zašto su tromesečne studije Monsantoa za njih bile prihvatljive.

Džon Dali otvoreno lobirao

Korin Lpaž kaže da se prilikom prvog mandata predsednika Komisije EU Baroza tadašnji komesar za čovekovu okolinu suprotstavljao razvoju GMO i nije izdao nijednu novu dozvolu. Zato je Barozo prebacio GMO u nadležnost komesara za zdravlje Džona Dalija, koji je nedavno morao da napusti funkciju zbog sumnji da je primio mito od duvanskog lobija.
Ona dodaje da bivši komesar za zdravlje nije krio za koga navija jer je javno na jednoj godišnjoj konferenciji "Agrobio" rekao da je zadatak njegove funkcije da doprinese stvaranju "pravnog okvira povoljnog za GMO".

Objašnjenje je u činjenici da je EASF samo prividno nezavisna agencija.

- Od 24 člana panela za GMO u ovoj agenciji, njih 12 bilo je (prošle godine) povezano sa industrijom hrane. Panelom je predsedavao Hari Kuiper. On je u isto vreme bio koordinator projekta "Intransfud" koji je finansirala biotehnološka industrija. Cilj ovog projekta bio je da utvrdi kriterijume testiranja rizika od GMO da bi se, kako je to formulisano, "olakšalo uvođenje GMO u Evropu i doprinelo konkurentnosti biotehnološke industrije" - objašnjava Lpaž.


Isti Kuiper pripada ILSI, grupi "za pritisak" industrijskih naučnika i profesora univerziteta koji su, između ostalog, branili duvan od optužbi za štetnost po zdravlje. Kuiper direktno radi na ostvarenju Monsantovog krajnjeg cilja, a to je da se kao u SAD izjednače prirodni i GMO prehrambeni proizvodi i da se između njih uopšte ne pravi razlika.

2024 © - Vesti online