Petak 21.06.2013.
08:00
Vestionline

Najpopularnije pruge za savršen odmor

Bernina ekspres - jedinstveno putovanje po alpskim prevojima
 

Slatka Švajcarska - Čokoladni voz od Montrea do Broka

Ovaj šarmantni voz ide u leto i jesen od Montroa s pogledom na Ženevsko jezero do srednjovekovnog gradića Grijereza poznatog po istoimenom siru. Obiđite fabriku sira i lokalni dvorac, ručajte i ponovno se ukrcajte na voz kako bi nastavili do Broka. Tamo autobusom krenite po besplatne uzorke u fabriku čokolade smeštenu između jezera i planinskih vrhova pre nego što se vozom vratite nazad.

Vožnja tunelima: Bernina Ekspres od Čura u Švajcarskoj do Torina u Italiji

Ovaj planinski vlak vozi prugom sa sedam odsto nagiba, prolazi kroz 55 tunela i 196 mostova, penje se na više od 2.250 metara i potom, pre zaustavljanja, spušta za skoro 1.800 metara. Reč "ekspres" odnosi se više na brzu mogućnost rezervacije mesta nego na njegovu brzinu kretanja alpskim pejzažima od Švajcarske do Italije. Deo pruge je na popisu UNESCO-ve svetske baštine.

Hotel na "točkovima" Fransisko de Goja od Pariza do Madrida

Napustite Pariz uveče, uživajte u večeri i jedinstvenom ruralnom pejzažu, zatim se odmorite uz umirujući ritam zvuka pruge i drugo jutro probudite se u Madridu, odmorni i spremni za razgledanje trećeg najpopularnijeg grada u Evropskoj uniji. Otmeno putovanje uključuje i piće dobrodošlice, gurmansku večeru, doručak i sobu s kupatilom i tušem.

Viteška tura britanskim dvorcima od Inverna u Škotskoj do Gvineda u Velsu

Otkrijte istoriju tvrđava i zamaka Velike Britanije tokom dvonedeljnog putovanja Britanskom železnicom uz "Great British Heritage pass" koji će vam omogućiti ulaz u 580 usputnih atrakcija. Putovanje započnite u škotskom Invernu nedaleko od Loh Nesa, posetom zamku. Nastavite preko Stirling Bridža gde je Viliam Valas pobedio Engleze 1297. i produžite u Edinburg. Engleski dvorci uključuju onaj u Doveru s jedinstvenim ratnim tunelima, a u velškom Gvinedu obavezno posetite zamak Karnarfon.

Epsko putovanje Transibirskom željeznicom od Moskve do Vladivostoka

Ova legendarna pruga ikona je ruske kulture koja prolazi kroz osam vremenskih zona i povezuje glavni grad Moskvu s Tihim okeanom. U vozu se siromašni prepliću s bogatima, stari s mladima, turisti s domaćima. Socijalne barijere nestaju dok putnici dele jedinstveno železničko iskustvo – bocu ruske votke po ceni manjoj od tri evra. Nivo komfora možete povećati unajmljivanjem vlastitog kupea, a na putu možete otići na niz izleta s raznim sadržajima – od hodanja i ronjenja do gradskih tura.

Vodeni svet – vožnja norveškim fjordovima od Flama do Mirdala

Pruga koju svakako morate posetiti ako se nađete u Norveškoj kreće od sela kod Aurlandsfjorda i ide jednim od najoštrijih uspona na svetu. Na razdaljini manjoj od 20 kilometara voz se uspinje gotovo 900 metara kako bi za manje od sata dosegao planinski plato Mirdal. Na putu ćete videti i vodopad Rjoandefosen visok skoro 140 metara i oko 50 metara manji Kjosfosen gde voz u letnjim mesecima staje zbog fotografisanja.

2024 © - Vesti online