Četvrtak 20.06.2013.
09:42
Beta

Brazil: Gradski prevoz pojeftinio, nemiri ostali

Više nema nazad. Brazilskom narodu dozlogrdio sistem
 

"Suspendovaćemo povećanje cena i vratiti staru cenu metroa, voza i autobusa", izjavio je guverner brazilske države Sao Paola Žeraldo Alkmin.

Gradonačelnik Rija de Žanejra Eduardo Paeš je rekao da će u tom gradu biti smanjena cena samo za autobuski prevoz. Gradonačelnici Suaibe, Resifea, Žoao Pešoa i drugih gradova ranije su najavili smanjenje cena gradskog prevoza. Međutim, demonstranti nisu reagovali na ovaj potez vlasti.

Jedan od demonstranata Kamila Sena istakao je da više nije u pitanju cena prevoza, već da je ljudima dozlogrdio sistem, da im je dosta svega i da jednostavno zahtevaju promene.

Protesti u Brazilu su veći od onih održanih 1992. godine kada su demonstranti izašli na ulice, zahtevajući opoziv tadašnjeg predsednika Fernanda Kolora de Mela.

U Brazilu su pre desetak dana izbili veliki neredi, prvo u Sao Paolu, potom u celoj zemlji, zbog povećanja cena javnog prevoza, ali i zbog velikih poreskih opterećenja, korumpiranosti političara i loših uslova u zdravstvu i obrazovanju. Demonstranti kritikuju i ogromna sredstva koja se izdvaja za organizovanje Mundijala naredne godine, u vreme ekonomskih teškoća kroz koja prolazi Brazil.

Neredi su nastavljeni i protekle noći kada je nekoliko hiljada demonstranata blokiralo prilaz stadionu u brazilskom gradu Fortalezi gde je trebalo sinoć da se igra utakmica između Brazila i Meksika u okviru Kupa konfederacija, a oko 200 demonstranata blokiralo je autoput, koji povezuje Sao Paolo i Santos.

2024 © - Vesti online