Sreda 19.06.2013.
13:22
Srna

Rusija: "Fijat" - bljak nad bljakovima!

"Fijatova" vozila prošle godine doživela su fijasko veka na ruskom tržištu. Zajedno sa "Krajslerom", udeo "Fijata" na tržištu Rusije je tek 0,29 odsto! Cela grupa "Fijat - Krajsler" u Rusiji je za godinu dana prodala samo 215 "fijata 500".

Sa promocije "fijata 500L" u Moskvi ove godine
 


"Ekstremno nepopularan", glavni je opis svakog "Fijatovog" modela u Rusiji, a upravo je beznačajna tražnja za njihovim modelima i brendovima koje kontrolišu, primorala "Fijat" da prekine zajedničko ulaganje sa "Solersom" u ovoj zemlji, navodi Glas Rusije.


Kompanija je zatim sklopila novi ugovor sa "Sberbankom" o izgradnji postrojenja u okolini Sankt Peterburga, ali za proizvodnju džipova adaptiranih za rusko tržište.


Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučuć je u intervjuu "Ansi" ponovio da je izvoz 10.000 "Fijatovih" automobila iz Kragujevca u Rusiju tek prvi kontigent i da tu kvotu smatra samo početkom. Ali, komentariše Glas Rusije, on u izlivu optimizma ni italijanskoj ni srpskoj javnosti nije saopštio kako stvari zaista stoje.


Prema pisanju "Ekonomista", od marta prošle godine neki od modela i brendova "Fijat - Krajslera" treba da budu sklapani u pogonima ZIL-a, nedaleko od Moskve. Radi se pre svega o sportskim vozilima, a možda će biti sklapani i laki kamioni.


I tako, dok se sprema izvoz "Fijatovih" modela, Srbija nema objedinjenu ponudu domaćih poljoprivrednih proizvoda za rusko tržište - zaključuje Glas Rusije.

2024 © - Vesti online