Sreda 19.06.2013.
11:54
Beta

Pregovori nastavljeni, konačnu reč daju sutra premijeri

Konačnu reč o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd-Priština sutra će dati srpski premijer Ivica Dačić i premijer samoproklamovanog Kosova Hašim Tači, koji će, sve govori, morati da odluče o nekim još uvek otvorenim pitanjima, posebno kad je reč o amnestiji i energetici.

Hašim tači i Ivica Dačić

Kako su novinarima preneli diplomatski izvori, sa srpske strane u današnjim pregovorima u radnim grupama učestvuju ministar pravde Nikola Selaković, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, koordinator za primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd-Priština Aleksandar Vulin i Veljko Odalović, generalni
sekretar vlade Srbije.

Ministarka za energetiku Zorana Mihajlović oko podne nastavlja pregovore s Prištinom o isporukama i distribuciji elektroenergije, oko čega i dalje postoje razlike, naročito zato što prištinska strana zasad odbija da prihvati da i jedna srpska kompanija isporučuje struju na Kosovu.

Pregovori obuhvataju i amnestiju koju vlasti u Prištini moraju da proglase za pripadnike srpskih bezbednosnih i pravosudnih tela da bi neometano mogla da se ustanovi Zajednica srpskih opština. Vlasti u Prištini traže da amnestija obuhvati ne samo srpsku već sve zajednice na Kosovu.

U dosadašnjim pregovorima Beograda i Prištine o dodeli Kosovu međunarodnog pozivnog broja za fiksnu telefoniju i o tome da operater iz Srbije dobije dozvolu za rad na Kosovu nije postignut dogovor, a dve strane su pismeno dostavile nove predloge Evropskoj komisiji. Ako stavovi u radnim grupama ne budu usaglašeni do večeras, onda će o svemu konačne odluke morati da donesu premijeri Srbije i Kosova Dačić i Tači, koji će se sastati sutra popodne u Briselu, i o tome razgovarati i s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Prištinsku delegaciju u pregovorima predvodi potpredsednica privremene vlade Edita Tahiri koja se zasad protivi ideji da se srpskim operaterima za mobilnu telefoniju obezbedi rad na severu Kosova, kao i da se uvede poseban distributer struje za Zajednicu srpskih opština.

2024 © - Vesti online