Sreda 19.06.2013.
04:04
Beta

Upozorenje PKS: Stanje u privredi je alarmantno

Foto: Ilustracija
 

Kako je rečeno na skupu "Kako do likvidnog poslovanja" veliki problem privrede su i velika dugovanja unutar privrede i opšta finansijska nedisciplina. Naglašeno je i da podaci Narodne banke Srbije (NBS) pokazuju da je 30. aprila u Srbiji u blokadi bilo 41.357 privrednih subjekata s ukupno neizmirenim obavezama bez kamata od 142,7 milijardi dinara.

Jevtić: Teškoće veće nego što statistika pokazuje

Prema rečima Jevtića, u Srbiji su te teškoće veće nego što
zvanični podaci pokazuju.

On je kazao da problematični krediti preduzeća guše celu privredu, jer banke prestaju da daju kredite firmama koje nisu u stanju da ih vraćaju, ta  preduzeća ne mogu da dobiju potreban novac za rad i za
isplatu svojih obaveza drugim firmama, a to dovodi do daljeg pada privrednih aktivnosti i novih loših zajmova.

Direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama NBS-a Đorđe Jevtić kazao je da problematični krediti u Srbiji trenutno čine 20 odsto ukupnih kredita, podsećajući da je taj nivo uvek bio oko 11 odsto.

Prema njegovim rečima, uprkos visokom nivou problematičnih kredita koji su karakteristični za ceo ovaj region, Srbiji nije ugrožena finansijska stabilnost i konzervativni pristup obezbedio je da bankarski sektor zemlje ostane jedan od najstabilnijih u region.

Jevtić je naveo i da je udeo problematičnih kredita privrednih društava u ukupnim problematičnim kreditima 56,5 odsto. "Sve je značajniji iznos potraživanja od lica u stečaju i očekuje se povećanje u ovom segment u narednom period na čak 58,5 odsto u docnji od godinu dana, a 35,1 odsto preko dve godine", kazao je on.

Jevtić je dodao i da je kod stanovništva nivo problematičnih kredita oko 8,8 odsto, kao i da je u prošloj godini primećen nešto veći rast u docnji otplate kod stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Najviše loših kredita je kod preduzeća iz prerađivačke industrije i trgovine na veliko i malo, kao i u oblasti građevinarstva i sektoru nekretnina, kazao je Jevtić. Bivši šef Svetske banke za globalnu stečajnu inicijativu Gordon Džonson kazao je da generalno postoji trend rasta problematičnih zajmova, posebno u regionu jugoistočne Evrope, gde dostižu više od 25 odsto.

2024 © - Vesti online