Sreda 19.06.2013.
07:43
Beta

Čeku: Moramo da negujemo partnerstvo sa NATO

Razvoj naših oružanih snaga zavisi od NATO: Agim Čeku
 

"Politička elita na Kosovu, ja kao ministar, parlamentarni odbor za nadzor KBS, i svi drugi moramo negovati partnerstvo sa NATO i treba da se izbegnu bilo kakvi jednostrani potezi koji bi mogli da ugroze naše buduće članstvo u NATO", naglasio je Čeku tokom rasprave na temu "Šta dalje sa Kosovskim bezbednosnim snagama: Hoće li biti vojske, ili ne?".

Izvršni direktor kosovskog Centra za bezbednosne studije Florijan Čehaja, predstavio je u debati tri scenarija za budućnosti KBS. Prema njegovim rečima, prvi scenario podrazumeva da KBS ostanu pod sadašnjim mandatom, drugi predviđa njihovu transformaciju u Odbrambene snage Kosova, koje bi imale 3.500 aktivnih pripadnika, a treća mogućnost je transformacija KBS u Vojsku Kosova, koja bi imala najmanje 5.000 vojnika, ali bez ograničenja tog broja.

"Mislimo da postepeno, osim sadašnjeg mandata, Bezbednosne snage Kosova moraju dobiti i dodatni mandat to jest da obezbeđuju teritorijalni integritet države, kao što to čine vojske drugih zemalja, ali uvek u okviru nadležnosti koje tim snagama postepeno prenosi Kfor", rekao je Čehaja.

Armend Muja, koji je izradio studiju o daljoj transformaciji KBS izjavio je da smatra da bezbednost ima regionalne implikacije, ali da je isto tako i priroda pretnji regionalna.

"Samim tim i susedne zemlje treba da imaju uravnotežen i koordinisani pristup takvoj konfiguraciji bezbednosti, u kojoj nijedna država ne predstavlja opasnost po drugu. Što znači da treba bude nivelizacije ili usklađivanja vojnih kapaciteta u tom smeru", rekao je Muja.

2024 © - Vesti online