Sreda 19.06.2013.
08:00
b92.net, guardian.co.uk

Da li biste odmor proveli u zatvoru?

Zatvor Pentonvil uskoro bi mogao da bude luksuzni hotel
 

Dartmur, Vormvud Skrabs ili Pentonvil do sada su bili poznati kao zdanja u kojima su svoje kazne izdržavali najveći zlikovci Velike Britanije. Međutim, situacija bi mogla znatno da se promeni, ukoliko tamnošnje vlasti usvoje plan o transformaciji zatvora u luksuzne hotele, prenosi Gardijan.

Bivši upravnik zatvora u Bristolu i tvorac predstavljenog plana Kevin Lokier, naveo je da bi pretvaranjem tridesetak aktuelnih zatvora u hotele na period od 25 godina Velika Britanija zaradila više od deset milijardi funti.

Lokier tvrdi da su, prevenstveno zbog razvoja tehnologija, potrebne značajne promene u dosadašnjem sistemu čuvanja zatvorenika. Stoga on predlaže izgradnju 12 novih “super-zatvora”, dok bi se tridesetak aktuelnih zdanja pretvorilo u hotele.

Iako je ideja naišla na brojne kritike, britanski mediji već spekulišu o tome kako bi hoteli-zatvori mogli da izgledaju. To što je Lokier kao primer naveo otvaranje luksuznih hotela, ne znači da bi goste u njima dočekale svila i kadifa.

Primera radi, još 2005. godine stari oksfordski zatvor ponovo je otvoren za javnost kao jedan od hotela kompanije “Malmaison”. Znatiželjni turisti na raspolaganju imaju 95 soba koje izgledaju kao zatvorske ćelije iz 19. veka, a noćenje u njima košta nešto manje od 100 funti.

“Odmor iza rešetaka” postaje sve popularniji i u svetu. U Bostonu je jedan od omiljenih hotela onaj pod simboličnim nazivom “Liberty hotel”, smešten u nekada ozloglašenom zatvoru.

Nešto drugačiji je hotel “Karosta” u Letoniji, koji je zapravo bivši vojni zatvor poznat po veoma strogim kaznama i okrutnim čuvarima. U hotelu je sve kao u “slavna” vremena, samo što čuvari danas služe kao dekoracija, ne bi li svojom pojavom uterali strah u kosti posetilaca.

2024 © - Vesti online