Utorak 18.06.2013.
11:50
BETA

Holandska komisija: Prepustiti nezavisnim telima glavnu odgovornost za testiranje na doping

Izveštaj komisije je doneo zaključak da je doping godinama bio sveprisutan kod holandskih biciklista i da je smanjen tek pošto su uvedene mere kao što su biološki pasoš i testiranje van takmičenja.

Doping je godinama bacao senku na holandski biciklizam. Bankarska korporacija "Rabobank" je prošle godine objavila da se povlači iz višegodišnjeg sponzorstva najpoznatijeg profesionalnog tima zemlje.


Bivši vozač Majkl Bugerd je priznao u martu da se dopingovao tokom karijere.

Pristupna antidoping komisija, koju su osnovali Holandski olimpijski komitet i nacionalni biciklistički savez, obavila je anonimne razgovore s desetinama vozača i članova tima. U poslednjem izveštaju se navodi da je ogromna većina vozača osećala da nema mnogo izbora osim da se dopinguje, naročito od kada je uveden doping krvi EPO. Komisija je navela da su mnogi vozači opisali situaciju kao "doping ili otkaz". Prvi čovek ovog tela je bivši holandski ministar pravde Vini Sorgdrager.

U izveštaju se navodi da bi svetska federacija biciklizma, ali i drugih sportova, trebalo da razmotri da prepusti glavnu odgovornost za testiranje na doping nezavisnim telima. Prema tom predlogu, nezavisno telo bi obavljalo testove, dok bi UCI i nacionalni savezi bili odgovorni za razvijanje antidoping politike i edukacije vozača.

2024 © - Vesti online