Utorak 18.06.2013.
13:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Ne bacajte novac uzalud!

Dr Nadežda Basara

Da li je istina da su matične ćelije iz pupčane vrpce, koju pohranjuju mladi roditelji, zaista na granici prevare?

- Reč "prevara", nije deo mog rečnika, niti se istom služim. Mladi roditelji mogu svakako da budu donatori krvi iz pupčane vrpce novorođenčadi, jer se na taj način povećava banka podataka matičnih ćelija. To je na dobrovoljnoj bazi i ne bi trebalo da se plaća, tako je na primer u Nemačkoj. Procedura obrade matičnih ćelija i njihovo zamrzavanje je skup proces. U srpskim medijima se reklamiraju strane firme koje nude roditeljima da za svoje potomstvo ostave matične ćelije iz krvi pupčane vrpce i za tu proceduru, zamrzavanje i čuvanje moraju da plate više od 1.800 evra.
 

Ona upozorava da broj tih matičnih ćelija nije dovoljan za transplantaciju kad dete odraste, kad je starije od 16 godona, pa se specijalnim i skupim metodama povećava.

- Studije su pokazale da za vreme tog "in vitro" umnožavanja dolazi do genetskih promena ćelija i mutacija, koje dovode u pitanje njihovo dalje korišćenje. Deci svojih prijatelja koji očekuju bebu, kao ni mojoj deci, kada budu očekivala bebu, neću da savetujem da sačuvaju matične ćelije iz pupčane vrpce.


Za lečenje leukemija i limfoma ima dovoljno donatora, a nijedna druga bolest, sem hematoloških, za sada, ne može da se leči matičnim ćelijama iz pupčane vrpce.
Dr Basara napominje da mladi roditelji treba da se zapitaju kako će tih 40 godina zamrzavanja da plate.
 

- Trebalo bi da razmišljaju i o kontroli, da li te ćelije čekaju onoga koji ih je pohranio ili su u međuvremenu iskorišćene za treće lice kao matične ćelije od neposrednog donatora, sa ili bez dozvole, sa ili bez nadoknade.

Naša sagovornica dodaje da matične ćelije iz pupčane vrpce mogu da pomognu kod akutnih i hroničnih leukemija, mijelodisplazije i mijeloproliferativnih bolesti, limfoma, aplastičnih anemija, ukratko kod hematoloških bolesti.

- Problem je u malom broju matičnih ćelija, tako da se najbolji rezultati postižu kod dece, dok kod odraslih treba uzeti dva preparata iz različitih, ali sličnih pupčanih vrpci.  

Dragocene ćelije


Koliko je istinita tvrdnja da su matične ćelije najmoćnije ćelije u ljudskim organizmu?


- Apsolutno istinita, za teško obolele to znači da matične ćelije mogu da spasu njihov život jer mogu da se izbore sa malignim, leukemijskim ćelijama.

 

Blistava karijera


Beograđanka, profesor doktor Nadežda Basara direktor Interne klinike u bolnici "Sent Franziskus" u Flensburgu je uradila više od 1.800 transplantacija koštane srži pacijentima obolelim od raznih oblika leukemije. Takođe, ona je i jedna od tri žene, profesora medicine, u Hematološkom i onkološkom društvu Nemačke. U žižu srpske javnosti dospela je kao lekar Željka Mitrovića, vlasnika Pink televizije.

2024 © - Vesti online