Utorak 18.06.2013.
00:14
Beta

Bez dogovora o pozivnom broju za KiM

Teški pregovori sa Prištinom: Rasim Ljajić
 

Ljajić je rekao da se u slučaju Telekoma Srbije pošlo od toga da se legalizuje postojeće stanje, da Telekom dobije dozvole za bazne stanice koje rade na Kosovu, a da se kroz grupe za primenu dobiju dozvole za nove stanice kako bi se pokrila buduća Zajednica srpskih opština.

Razgovori i oko frekvencija

 

Dve strane su u Briselu razgovarale i o raspodeli RTV-frekvencija. Dogovoreneo je da regaultarona tela u tome sarađuju jer je interes obe strane da ne bude ometanja signala, imajući u vidu predstojeći proces digitalizacije.

Ljajić je rekao da je sa EU manje-više usaglašen tekst sporazuma, ali je prištinska strana na kraju odbila prvu tačku tog predloga koji se odnosi na međunarodni pozivni broj za fiksnu telefoniju. Po rečima Ljajijća, srpska strana želi kompromis i da Kosovo dobije taj broj, ali je stav Beograda da mora da se poštuje određena procedura.

"Želimo da Srbija u tome ima aktivnu ulogu jer jedino Srbija može kod Međunarodne telekomunikacione organizacije (ITO) da izdejstvuje da Kosovo dobije taj broj", rekao je Ljajić.

Na kraju pregovora nije došlo do usaglašavanja ni te prve tačke, a time ni celog sporazuma, dodao je srpski ministar. Ljajić je rekao da je dogovoreno da se već sutra dostave predlozi i nađe rešenje na osnovu predloga dve stane, u pokušaju da se dođe
do konačnog teksta dogovora.

Ljajić je rekao da još ima vremena da se do sastanka premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića, u četvrtak, 20. juna, usaglasi tekst celokupnog dogovora, ili će o tome odlučiti dvojica premijera na svom sastnaku.

Ministar je objasnio da je kompromis koji je ponudila sprska strana odnosio na to da EU, ili jedna od zemalja EU, podnese zahtev kod ITO za dobijanje pozivnog broja za Kosovo. To je obuhvatalo i zamisao da i Srbija potpiše taj zahtev i da se onda razgovara na koji bi način to bilo primenjeno.

Ljajić je ododao da je Beograd spreman da to prihvati, a u primeni bi se dve strane dogovorile kome taj međunarodni pozivni broj pripada, kao i da li je to privremeno ili trajno rešenje. On je ukazao da je Beograd spreman da se u okviru grupa za primenu sporazuma to dalje razmotri i usaglasi.

2024 © - Vesti online