Ponedeljak 17.06.2013.
11:04
Beta

Nemačka: Turska šalje lošu poruku

Foto: Arhiva
 

"Turska vlada svojim ponašanjem šalje loše poruke i svojoj javnosti, i celom svetu, pa i nama, u Evropi", rekao je nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele na državnoj televiziji ZDF.

Ministar je kazao da od Vlade Turske očekuje da doprinese smirivanju situacije u zemlji.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert je na Tviteru napisao da pravo na okupljanje i sloboda reči "treba da budu garantovani", i da se mirni demonstranti moraju poštovati.

On je pozvao na nastavak dijaloga u Turskoj i dodao da nemačka vlada apeluje na sve strane da budu razumne. Od svih zemalja u EU, u Nemačkoj živi najviše Turaka.

Dvadesetak poznatih ličnosti, među kojima i nemački režiser turskog porekla Fatih Akin potpisale su otvoreno pismo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koju su pozvali da se angažuje, kako bi nasilje u Turskoj bilo okončano.

Turski premijer Režep Tajip Erdogan je na današnjem skupu svojih pristalica u Istanbulu, kojem je prisustvovalo 100.000 ljudi kazao da trg Taksim neće biti prepušten "teroristima", aludirajući na demonstrante.

Sukobi policije i demonstranata nastavljeni su i danas u blizni trga Taksim, a pripadnici snaga bezbednosti su u više navrata koristili suzavac i vodene topove.

Policija je reagovala i u Ankari, gde je u više navrata rasterala stotine demonstranata koji su pokušali da se okupe na trgu Kizilay, centru okupljanja Erdoganovih protivnika u glavnom gradu Turske.

Dva najveća turska sindikata, KESK i DISK saopštila su da će od sutra u celoj Turskoj početi generalni štrajk, u znak protesta zbog nasilja policije nad učesnicima protesta.

Hiljade demonstranata su u Istanbulu pokušale da se vrate na trg Taksim, ali ih je policija u tome sprečila suzavcem. Povod za protest na Taksimu krajem maja bio je plan za izgradnju tržnog centra na mestu parka Gezi, kao i replike otomanske vojne kasarne i džamije na trgu.

Zbog brutalnog obračuna policije s demonstrantima protest je prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po celoj Turskoj.

Do sada je u sukobima poginulo petoro ljudi, stotine su privedene, a gotovo 7.500 povređeno.

2024 © - Vesti online