Ponedeljak 17.06.2013.
10:06
Beta

Srbija 5. zagađivač u Evropi

U Srbiji se svake godine emituje oko 6,2 tone ugljen-dioksida po glavi stanovnika, što je oko dva puta više nego u drugim zemljama sa sličnim ili istim dohotkom i stepenom razvoja.

Svake godine emituje se oko 6,2 tone ugljen-dioksida po glavi stanovnika - oko dva puta više nego u drugim zemljama sa sličnim ili istim dohotkom i stepenom razvoja
 

Uspostavljanje održivog transporta, odnosno sprovođenje energetske i saobraćajne politike koja omogućava veću energetsku efikasnost, jedan je od glavnih načina za smanjenje emisije ugljen-dioksida, a tako i ya poboljšanja kvaliteta života građana, rečeno je na skupu u organizaciji Centralnog evropskog foruma za razvoj (CEDEF).

Kako je istaknuto, sektor transporta predstavlja jedan od najvećih emitera ugljen-dioksida, a time i najvećeg zagađivača životne sredine sa godišnjom emisijom od 15 odsto ukupne emisije CO2.

Zbog toga bi primena energetski efikasnih tehnologija i saobraćajnih politika doprinela tome da se smanji potrošnja goriva i emisija CO2 za 50 odsto po pređenom kilometru.

Podseća se i da je prosečna starost automobila u Srbiji 13 godina, a njihova prosečna potrošnja prelazi 10 litara na 100 kilometara, pri čemu se za svaki pređeni kilometar emituje dodatnih 0,23 kilograma ugljen-dioksida.

"Zbog toga je neophodno sprovođenje saobraćajnih politika koje omogućavaju veću efikasnost u saobraćaju, racionalniju upotrebu energije, smanjuju negativan uticaj na životnu sredinu i povećavaju kvalitet života ljudi", rekla je na skupu predsednica UO CEDEF-a Jovanka Arsić Karišić.

2024 © - Vesti online