Ponedeljak 17.06.2013.
03:28
Beta

Danas razmena oficira za vezu

Predstavnik pri misiji EU u Prištini: Dejan Pavićević

Tako će oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević biti predstavnik pri misiji EU u Prištini.

"Glavna tačka mog kontakta će biti institucije EU - visoki predstavnik EU na Kosovu, Euleks, pa i nešto što je ostalo od struktura UN, znači od UNMIK-a", rekao je Pavićević Televiziji Pink.

Pavićević je najavio da će prvog radnog dana održati niz sastanaka sa zvaničnicima iz Kancelarije visokog predstavnika EU i Euleksa. Kao još jedan svoj zadatak Pavićević je naveo povećavanje broja Srba koji žive u Prištini, jer ih je tamo sada svega desetak.

Oficir za vezu samoproglašenog Kosova, Ljuljzim Peci izjavio je u nedelju televiziji B92 da smatra da je razmena oficira za vezu važan korak ka normalizaciji odnosa "dve države".

"Radićemo na svim pitanjima vezanim za normalizaciju odnosa. Postoje ponekad nesporazumi u izjavama kada se kaže da ćemo se baviti samo sprovođenjem sporazuma koji su postignuti, ali naš posao je duži i dugoročniji od sprovođenja ovih sporazuma", rekao je Peci i dodao da će njegova kancelarija biti "unutar kancelarije EU u Beogradu".

Na pitanje da li će u Beogradu biti ambasador Kosova ili oficir za vezu, Peci je odgovorio da je imenovan za šefa posebne misije za vezu u Beogradu i ujedno oficira za vezu, dok je njegovo diplomatsko zvanje ambasador.

Peci je rekao da smatra da će doći dan kada će Srbija priznati Kosovo, čime će će se postići puna normalizacija odnosa "između dve države". On je ranije izjavio da se oseća privilegovanim jer je prvi predstavnik Kosova "upravo u zemlji koja je pokušala da uništi njegovu zemlju".

2024 © - Vesti online