Ponedeljak 17.06.2013.
13:40
Đ. Janković - Vesti

Država se setila "olovne dece"

Učiteljica Milanka Vasiljević
 

On je došao da sa meštanima razgovara o povišenom nivou olova u krvi dece i mladih, jer je to problem koji "treba trajno rešiti".

Poseta bez najave


Inače, o poseti državnog sekretara predsednik Mesne zajednice Slobodan Živanović saznao je u petak uveče. Savet MZ nije obavešten, zbog čega sastanak nije mogao biti bolje pripremljen pa mu je prisustvovalo malo meštana.


Bolnica bez laboratorije


Prema rečima direktorke Opšte bolnice Loznica dr Vere Krsmanović, ova ustanova ne poseduje akreditovanu laboratoriju za ispitivanje nivoa olova u krvi, ali će uraditi sve što bude potrebno u sklopu mera resornog ministarstva.


- Predložili smo da se u okviru naše bolnice oformi ambulanta gde bi se uzimali uzorci krvi i urina dece i odraslih iz Zajače, da se ne radi na terenu jer to nije adekvatan način - rekla je ona. 

- Potrebno je utvrditi stepen trovanja dece, stepen zagađenosti vazduha, vode, zemljišta i uzroke zagađenja, da se ne nagađa o tome, zbog čega ću pozvati i kolege iz Ministarstva energetike i ekologije, kao i kako delovati preventivno. Nisam ni kao Lozničanin mogao da ostanem nem na ovo što se dešava u Zajači, jer se, pre svega, radi o zdravlju dece i mladih, pa i svih meštana - poručio je Borovčanin.

Na sastanku je najavljeno i određivanje koncentracije olova u krvi kompletnog stanovništva ovog naselja, jer ono što je rađeno prethodne godine nije rađeno na način koji je validan kao medicinski dokaz, prema rečima Igora Dragičevića, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju u Šapcu.

Učiteljica Milanka Vasiljević, majka troje dece, rekla je da meštani traže rad topionice po visokim ekološkim standardima, koordiniran rad topionice i Mesne zajednice na praćenju zaštite životne sredine, redovnu kontrolu dece sa povišenim nivoom olova u krvi od strane Ministarstva zdravlja, da se učini sve da ne dođe do kliničkog oboljenja dece, sanaciju deponije topionice, zdravu pijaću vodu i edukaciju stanovništva.

- Tražili smo ovo i pre dve godine od svakog u državi, ali ništa nije učinjeno. Kontrolu su deca trebala da imaju u julu prošle godine, ali je do danas nije bilo. Zahtevamo redovnu kontrolu, jer 87 odsto dece ima povišen nivo olova u krvi, da znamo stanje naše dece, da li je nivo olova manji ili u porastu, i mislimo da je to zadatak Ministarstva zdravlja. Priču smo ponovo pokrenuli obraćajući se zaštitniku građana, država mora ozbiljno da shvati ovaj problem i da nam pomogne - rekla je učiteljica.

Meštani kažu da je ova poseta dobar znak, ali i dalje nisu ubeđeni da će od svega biti nešto više. Očekuju narednih dana još poseta, "svako sad hoće da se slika i pokaže kako brine zbog naše dece, a ćutali su godinu dana", komentarišu neki roditelji.

2024 © - Vesti online