Ponedeljak 17.06.2013.
08:00
b92.net

Napravite liker od cimeta i lešnika

Foto: Ilustracija
 

Domaći likeri se prave potapanjem različitih sastojaka, najčešće koštunjavih plodova i lekovitih biljaka u prirodnu rakiju sa dodavanjem šećera radi slatkog ukusa. Jedan od ređe korišćenih sastojaka za pripremu likera su štapići cimeta koji mogu da se kombinuju sa skoro svim orašastim plodovima i voćem zbog arome.

Liker od cimeta i lešnika ima blag ukus i lep miris, zlatno-smeđe je boje i lepo izgleda pa se može pakovati u dekorativne flaše i nameniti kao poklon. Zbog cimeta i lešnika dobija blagotvorna svojstva i veoma je uspešan u lečenju upale grla, za dezinfekciju usne duplje i preventivno ispiranje usta i grla, blagotvorno deluje na želudac i stomak i koristan je kod anemije.

Priprema:

1 litar prirodne rakije
2 dl vode
150 gr sirovog lešnika
2 cimet štapića
700 gr šećera
4-5 karanfiliića

U veću staklenu teglu sipajte šećer, lešnike, a štapiće cimeta izlomite na sitnije delove i ubacite; potom dodajte karanfilić i tek onda sipajte vodu i rakiju.

Dobro promešajte i otvor tegle prekrijte celofanom i gumicom, tako da dok liker ne odstoji svih šest nedelja ne treba ga otvarati.

Liker je potrebno da odstoji celih šest nedelja uz svakodnevno mešanje, tako što se sadržaj u tegli okreće ukrug, kružnim okretanjem tegle, ali bez otvaranja same tegle.

Nakon što prođe šest nedelja sipa se u staklene flaše. Svi sastojci se ravnomerno rasporede u dve flaše. Ukupno se dobije blizu dve litre gotovog likera. Prilikom korišćenja u čašice se sipa i lešnik koji se može pojesti, jedino se prilikom konzumiranja odbacuju štapići cimeta i karanfilić.

2024 © - Vesti online