Nedelja 16.06.2013.
13:41
Beta

Bor: Invazija velikih skakavaca

"Ogromni su i crni, sa šarama nalik osama. Jezivo ih je čuti jer zuje kao ose", opisala je medicinska sestra Zdravstvenog centra u Boru Vesna Nikolić, koja je danas u tom selu obilazila pacijente.

Foto: Ilustracija

Kaže da se njene kolege i ona nisu usudili da ih uhvate, jer neobičnije skakavce u svom životu nisu videli.

"Priznajem da nam je bilo neprijatno da uhvatimo insekte od kojih su neki bili dužine i do desetak centimetara", kaže ovaj zdravstveni radnik.

Kako nam je opisala, na deonici puta gde su se pojavili ovi insekti, kod skretanja za planinarski dom na planini Stol, dugi masni tragovi ukazuju na veliki broj zgaženih skakavaca. Meštanin Gornjana Slavko Golubović, potvrdio nam je navode lekarske
ekipe, i kaže da su mnogi u selu iznenađeni ovom pojavom.

Ipak, stari meštani se sećaju da se slična pojava dogodila i pre više od tri decenije.

"Tokom dana, kada je sunce jako, skakavci se kreću isključivo asfaltom, a čim zahladni, oni se misteriozno negde pritaje do sledećeg jutra", opisuje Golubović.

U selu su zaključili da se skakavci pojavljuju samo na određenoj nadmorskoj visini, gde je vazduh izuzetno čist i gde je dobro provetravanje, kao i da ih nema u samom selu.

"Do sada se niko nije žalio da su mu skakavci naneli štetu usevima", napominje Golubović.

Jedan borski veterinar kaže da je na prevoju Cepe kod skretanja za Stol čuo tako jako šištenje da je u prvi mah pomislio da je neki problem sa kolima.

"Nisam ih video ali sam čuo vrlo neprijatno šuštanje", rekao nam je on.

2024 © - Vesti online