Nedelja 16.06.2013.
04:49
Vesti

Bolesna deca na milost i nemilost

Foto: Ilustracija

Najavljeno je da će Vlada Srbije do srede proceniti finansijske efekte izmena zakona o radu koje bi omogućile bolju podršku roditeljima dece sa invaliditetom. Hiljade roditelja u Srbiji žele da se staraju o svojoj deci koja boluju od teških bolesti, a da ne budu prinuđeni da zbog toga napuštaju posao i ostaju bez prihoda. Mnogu teško obolelu decu neguju hraniteljske porodice, koje za to dobijaju novčanu pomoć od države.

Predlozima roditelja traži se da roditelji mogu da za polovinu radnog vremena dobiju celu platu, a da umesto dodatnih davanja za negu, oni brinu o svojoj deci. Druga izmena odnosi se na ukidanje granice od pet godina, koliko roditelj može biti na bolovanju zbog nege teško bolesnog deteta.

- Mi smo se samoorganizovali, skupili 60.000 potpisa, predali potpise zaštitniku građana, na osnovu toga je ponovo pokrenuta akcija. Predsednik Narodne skupštine je 7. maja prihvatio predlog zakona, dao reč da će nas podržati, tako da je zapelo kod Ministarstva, koje je reklo da nema para - kažu roditelji.

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu "da inicijativa nije odbijena, nego je u toku analiza dostavljenih predloga".

2024 © - Vesti online