Četvrtak 25.02.2010.
01:35
Politika

Darvindan, "slava" Ateista Srbije

Teško da bi se složio sa najnovijom idejom "Ateista Srbije": Čarls Darvin

Jedan se obeležava 12. februara na dan rođenja Čarlsa Darvina, tvorca teorije o evoluciji, a drugi 15. novembra na dan kada je naučnik objavio delo "Postanak vrsta”.

"Darvindan je dan kada mi, naučnici, slavimo rođendan našeg najvećeg uzora i jednog od najhrabrijih naučnika ikada," pojašnjava Predrag Stojadinović, potpredsednik "Ateista Srbije" i programer u kompaniji NVIDIA u Nemačkoj.


Dr Andrija Šrek iz Novog Sada, specijalista pedijatrije i predsednik upravnog odbora udruženja, smatra da bi se zvaničnim priznavanjem ovog praznika zaposleni ateisti izjednačili sa vernicima koji imaju pravo na slobodne dane u vreme verskih praznika.

Ako je neko ateista, nema veze da li je kršten


Da je adekvatno naučno obrazovanje od ključnog značaja slaže se i Marko Škorić, sociolog i asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Ipak, on ističe da se prilikom javne promocije i osnivanja ovakvih udruženja ne može "flertovati s naukom”, već se mora detaljno upoznati sa svim aspektima ovog problema.


Ne vidim smisao u proslavljanju takozvanog Darvindana i smatram da se time trivijalizuje suština njegove teorije i ateizma uopšte – objašnjava Škorić, naglašavajući da Darvinov značaj nije u tome što je on pobio postojanje Boga, jer tako nešto nije naučno moguće, već u tome što je pronašao mehanizam kojim se potpuno naturalistički i bez pozivanja na Boga može objasniti svet i njegova evolucija.


– Smatram da su neke ideje osnivača dobre i korisne, ali treba imati u vidu da je pitanje verovanja, neverovanja, ateizma, teizma, agnosticizma i svih podvarijanti daleko kompleksnije – kaže Škorić.

2024 © - Vesti online