Subota 15.06.2013.
00:43
Beta

SB UN pozdravio sporazum

Savet bezbednosti UN (foto: arhiva)
 

Predstavnik Francuske je ukazao da je taj sporazum dozvolio narodu Kosova i Srbije da se ponovo okrenu ka svom razvoju i svojoj evropskoj budućnosti.

Britanija pozdravila uspešan dijalog

Predstavnik Velike Britanije, zemlja koja predsedava Savetom bezbednosti ovog meseca, pozdravio je uspeh u dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i ukazao da su vizija i posvećenost dali opipljive rezultate.

Potrebno je da se nastavi pozitivan trend od poslednja dva meseca, rekao je britanski ambasador. On je rekao da Beograd mora da objasni dobrobit ovog sporazuma zajednicama na severu Kosova i da Kosovo mora da integriše Srbe.

"Upućujemo pohvale kosovskim i srpskim vlastima i posebno njihovim premijerima u odlučnosti i hrabrosti", rekao je on i dodao da je taj sporazum demonstracija duha saradnje.

On je ukazao da sada treba da se sprovede mapa puta za sprovođenje sporazuma od 22. maja, da Srbija mora da ukloni znake njene suverenosti na severu u skladu sa preuzetim obavezama, a Kosovo mora da omogući značajnu autonomiju srpskoj zajednici, i očuvanje njihove kulturnog i verskog nasleđa.

Ukoliko se ispune uslovi koje je Evropski savet izneo u decembru 2012. godinem krajem juna bi mogao da se dostigne novi međaš u otpočinjanju pristupnih pregovora, rekao je on.

Francuski, engleski i američki predstavnici su istakli da je Kosovo sada priznalo većina zemalja članica Ujedinjenih nacija, da je to realnost i da ono treba da nađe svoje mesto u međunarodnoj zajednici.

SAD: Beograd i Priština dali primer celom regionu

Rusija izrazila zabrinutost

Predstavnik Rusije je izrazio očekivanje da će postignuti sporazum dovesti do istinskog poboljšanja položaja Srba na severnom Kosovu. On je ukazao da sporazum obuhvata nekoliko aspekata i da se ne odnosi na status Kosova, i da je za raspravu o statusu jedino relevantno telo Savet bezbednosti UN. On je rekao da je protiv toga da se smanji prisustvo Unmika i istakao da je važno da on nastavi da deluje u zaštiti manjina i pravoslavnih spomenika na Kosovu. Rekao je da je napetost oko pravoslavnih crkava i grobalja neprihvatljiva i da nisu dovoljne samo poruke osude koje Priština tim povodom daje. Takođe je izrazio zabrinutost zbog "potpunog nedostatka jasnoće" u vezi istrage o trgovini ljudskim organima.

Predstavnica SAD rekla je da sporazum od 19. aprila jača budućnost Kosova i Srbije kao demokratija zasnovanih na vladavini prava.

"SAD pozdravlja obe vlade zbog posvećenosti da donesu teške odluke da bi postigli ovu političku prekretnicu radi postizanja stabilnosti u regionu", rekla je ambasadorka SAD. Ona je rekla da SAD sada očekuju da će sporazum biti brzo i u potpunosti sproveden.

Istakla je da je važno za Kosovo i za Srbiju da sarađuju sa Euleksom i Kforom i drugim partnerima da bi se osigurala bezbednost u narednoj fazi i da bi se ohrabrili svi da preduzmu mere da sprovedu sporazum.

Ambasadorka SAD je izrazila zabrinutost zbog pretnji silom i neodgovornom retorikom ekstremista koji žele da zadrže status kvo. Ona je pozdravila ogroman napredak koji je Kosovo ostvarilo i rekla da su SAD partner i prijatelj Kosova. Takođe je istakla da je Srbija dugogodišnji partner Sjedinjenih Država.

"Kosovo i Srbija su zajedno dali konstruktivan i značajan primer za region", rekla je ona i ponovila čvrstu podršku naporima Srbije i Kosova na putu ka miru i prosperitetu.

2024 © - Vesti online