Petak 14.06.2013.
18:28
Beta

Tači: Srbija da izvrši pritisak na lokalne Srbe

Premijer Kosova Hašim Tači
 

Tači je na sednici posvećenoj situaciji na Kosovu, rekao da je parlament Kosova dvotrećinskom većinom potvrdio taj sporazum, čime je jasno pokazana sremnost za dalje unapređenje odnosa sa Srbijom. Kosovski premijer je rekao da je briselski sporazum od značaja za ceo Balkan i podsetio da se jedna od tačaka odnosi na formiranje Asocijacije opština, koja će biti deo centralne vlasti.

Pročitajte šta je premijer Srbije izjavio na sednici Saveta bezbednosti UN ovde

"Sporazum Kosova i Srbije je istorijski trenutak i prilika za uspostavljanje doborsusedskih odnosa. Obe strane napravile su kompromise u najboljim interesima svojih naroda", rekao je Tači i dodao da je sada potrebna implementacija.

On je rekao da je sporazumom takođe predviđeno da Srbija do sredine jula prekine da finansira i da će da ugasi sve "nelegalne strukture vlasti na severu Kosova", čime će biti potvrđeno jedinstvo pravnog sistema na Kosovu.

Tači je podsetio da su Srbija i Kosovo i pre briselskog sporazuma potpisale nekoliko važnih ugovora koji se odnose na slobodno kretanje robe, upravljanje granicom, razmenu oficira za vezu... Dodao je da je sprovođenje tih sporazuma ključno za dalju normalizaciju odnosa.

"Očekujemo da Srbija izvrši pritisak na lokalne Srbe (na Kosovu) da sprovedu dogovorene sporazume", rekao je Tači.

Kosovski premijer kazao je da su u prethodnom tromesečnom periodu, na koji se odnosi izveštaj o Kosovu, učinjeni značajni pomaci u poštovanju ljudskih prava, verskih sloboda, kao i da je nastavljen proces priznavanja Kosova. Naglasio je da nije bilo incidenatana usmerenih prema SPC.

Prioritet Kosova ostaju evropske integracije, rekao je Tači i dodao da je Priština na pravom putu da ove godine oseti sve prednosti vizne liberalizacije i primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Uvereni smo da je došao trenutak da se zatvori misija Unmika na Kosovu u skoroj budućnosti", rekao je Tači i dodao da je to je nepotreban trošak za UN i da bi taj novac mogao da bude usmeren u druge svrhe na Kosovu.

2024 © - Vesti online