Petak 14.06.2013.
18:02
Beta

Dačić: Stavićemo tačku na prošlost

Premijer Srbije Ivica Dačić na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
 

Dačić je na sednici posvećenoj Kosovu podsetio da su Priština i Beograd posle 11 rundi pregovora postigle istorijski sporazum. On je rekao da je to prvi takav sporazum dve strane, koje u budućnosti tek očekuju pregovori o statusu SPC, pitanju povratka raseljenih i imovine.

Premijer Srbije rekao je da svi razgovori treba da budu vođeni ne zadirući u pitanje statusa Kosova i dodao da je Srbija pokazala svoju spremnost da se prevaziđe sadašnje stanje u odnosima.

Šta je Tači izjavio na sednici Saveta bezbednosti UN pročitajte ovde

Prvi sporazum između Beograda i Prištine predviđa formiranje zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Na toj teritoriji biće vođeno računa o etničkoj strukturi u vojsci, policiji i drugim organima vlasti, rekao je Dačić. Srpski premijer ukazao je da su ranije Srbi bili naseljeni u 427 mesta, a da je od toga danas 311 etnički očišćeno.

"Povratnici dobijaju deklarativnu podršku za povratak, ali se sve završava na tome", rekao je Dačić.

Od raseljenih lica, čak 96.000 živi ispod praga siromaštva, rekao je Dačić. On je dodao da se, prema podacima UN, od 1999. godine  vratilo 22.982, od čega su 42,6 odsto Srbi.

Izveštaj ukazuje na postojanje i dalje značajnih bezbednosnih izazova, rekao je Dačić. On je naveo da je zato veoma važno prisustvo misije Unmika na Kosovu i njeno dalje jačanje.

Napadi na SPC i njene objekte i dalje su učestali, a ni u jednom slučaju nisu privedeni počinioci, rekao je Dačić i dodao da bi jedna od tema razgovora Prištine i Beograda trebalo da bude i srpska kulturna i verska baština na Kosovu.

U prva četiri meseca zabeleženo je preko 60 etnički motivisanih napada, od kojih neki prođu i neprijavljeni.

Dačić je rekao da Vlada Srbije nema poverenja u privatizaciju koju sprovode kosovske vlasti. Dodao je da je Srbija decenijama ulagala u preduzeća na Kosovu i da se u privatizacijama koje se sada sprovode na Kosovu ne pošutju prava radnika koji su radili u tim preduzećima, a sada su raseljeni u Srbiji.

Premijer Srbije pozvao je kosovske vlasti da zajednički nastave da traže rešenje koja će biti u interesu oba naroda na Kosovu.

2024 © - Vesti online