Petak 14.06.2013.
14:45
Beta

Knežević: Gde nestade 80.000 tona pšenice!?

"Kontrolisali smo 80 skladišta i po prvoj proceni uočili manjak od oko 80.000 tona. U 26 skladišta ima određenih sumnjivih stvari pa je moguće da manjak bude i veći", rekao je on novinarima nakon obilaska nekoliko proizvođača kupusa, zemljoradničke zadruge i srednje poljoprivredne škole u Futogu.

Proveravali smo skladišta i utvrdili da fali 80.000 tona pšenice: Goran Knežević

On je precizirao da je simptomatično što se u tih 26 skladišta sklonila određena količina robe i što su se njome vršile transakcije za vreme kontole.

"To bi bilo prihvatljivo da je izuzetak, ali ako je pravilo onda tu nešto nije po dobrom i moraćemo da izvršimo određene revizije", kazao je Knežević ne isključujući mogućnost da neka skladišta budu ponovio kontrolisana.

Ministar poljoprivrede je najavio i da postoji mogućnost oduzimanja licenci pojedinim javnim skladištima, ali da je to trenutno u drugom planu.

"Uradićemo sve da se odgovorni sankcionišu i da država bude obeštećena", kazao je Knežević.

On je ponovio je da je kontrola skladišta urađena kako bi se utvrdila količina i kvalitet prošlogodišnjeg roda kukuruza i pšenice i da se skladišta dezinfikuju i da se srede za prijem ovogodošnjeg roda. Knežević je dodao i da ima zastoja u isplatama subvencija poljoprivrednicima, ali, kako je naglasio, Ministarstvo poljoprivrede je uradilo sve što je bilo u njegovom domenu, te da su prema trezoru uputili zahtev za isplatu tih subvencija, ali da zbog restrikcija u budžetu u ovom trenutku oko tri milijrarde dinara čeka na plaćanje poljoprivrednicima.

"Očekujem da će taj novac biti pušten posle ponedeljka, za četiri dana, kada bude utvrđen rebalans budžeta i takođe očekujem da poljoprivrednici sredstva dobiju brzo", kazao je on.

2024 © - Vesti online