Petak 14.06.2013.
13:11
B. Božin - Vesti

Evropa sprema šengensku rampu

Novi propisi: EU hoće da smanji broj lažnih azilanata
 

Kontrole će se uspostaviti u slučaju navale izbeglica na granične prelaze. Do sada je samo u dva slučaja postojala ograničena sloboda kretanja u 26 država EU, i to prilikom masovnih događaja kao što su fudbalske utakmice ili konferencije, kao i u vanrednim situacijama, primera radi, posle terorističkih napada.

Provere

Komesar za unutrašnja pitanja Sesilija Malmstrom je naglasila da će se Komisija EU brinuti o tome da ne dođe do zloupotreba ove reforme. Moguće će biti nenajavljene provere, kako bi se sprečile ilegalne kontrole od vlada pojedinih zemalja - rekla je ona, i dodala da će Komisija EU zajedno sa ekspertima osigurati da se poštuju šengenska pravila.

Tako su slobodi kretanja bez rampi i pasoških kontrola, koja je izvojevana pre 25 godina i u kojoj u međuvremenu uživa više od 400 miliona ljudi, ponovo postavljene granice.


Povod za reformu je "arapsko proleće" 2011. godine, kada je hiljade izbeglica iz severne Afrike nagrnulo u Italiju i dalje u Francusku. Pariz je tada zatvorio granice prema Italiji, zbog čega je došlo do svađe. Jedan od razloga su bili i problemi Grčke sa nedovoljno osiguranom granicom prema Turskoj, što je omogućilo veliki talas izbeglica iz Afrike i Azije.


Komisija EU nije uspela da provuče odredbu po kojoj ona ima poslednju reč u slučajevima ponovnog uvođenja graničnih kontrola.


Vlade država-članica su to odbile. Ukoliko neka država bude želela da spusti rampe po novim pravilima, biće joj za to potrebna preporuka ostalih članica.

2024 © - Vesti online