Petak 14.06.2013.
04:42
Beta

Svedok na suđenju Karadžiću: Zločine u Zvorniku vršila paravojska

Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
 

Tadašnji predsednik Republike Srpske, Karadžić (67) optužen je za progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH. Po optužnici, više stotina zvorničkih Muslimana bilo je ubijeno, mučeno, zlostavljano i nezakonito pritvoreno, a hiljade su prisilno premeštene.

Svedok Vasilić izjavio je da je, posle "oslobađanja" grada, početkom aprila 1992, "komandu" preuzeo Željko Ražnatović-Arkan sa svojom "gardom", a zatim i druge paravojske poput "žutih osa".  Lokalne vlasti bile su, kako je rekao,"nemoćne da se suprotstave anarhiji i bezakonju paravojnih formacija", a policija je bila "ostavljena na milost" paravojski.

Karadžić je bio "iznenađen" kada su ga, u julu 1992, Vasilić i predsednik SO Zvornik Brano Grujić na Palama izvestili o haosu koji u gradu izazivaju paravojnici. Ubrzo, Karadžić je u Zvornik poslao specijalnu policijsku jedinicu, koja je pripadnike paravojski pohapsila, rekao je svedok.

Odgovarajući na pitanja tužiteljke Katrine Gustavson, Vasilić je potvrdio da su "užasni zločini počinjeni" dok je on bio komandir policijske stanice u Zvorniku. Kao primer, tužiteljka je navela ubistva stotine Muslimana u selu Drinjača, tehničkoj školi u Karakaju, domu kulture u Čelopeku i u Gerinoj klanici.

Vasilić je odgovorio da je pokušao da sa komandom Teritorijalne odbrane pokrene istragu o zločinu u Drinjači, ali da oni ništa nisu učinili.

2024 © - Vesti online