Petak 14.06.2013.
06:44
Beta

Međunarodni sud odbio istragu protiv bivšeg pape

Sud odbio zahtev žrtava seksulanog zlostavljanja: Papa Benedikt bez kazne
 

"Pitanja izneta u vašoj prepisci ne deluju kao da potpadaju pod jurisdikciju ovog suda", naveo je sudski zvaničnik u pismu Centru za ustavna prava, neprofitnoj pravnoj organizaciji koja zastupa žrtve.

Mejunarodni krivični sud koji ima sedište u Hagu pismo je uputio 31. maja, ali ga je taj centar danas objavio. Pravni zastupnik Vatikana u SAD Džefri Lena ocenio je danas da je zahtev, koji je Međumardnom krivičnom sudu upućen 2011, "komičan pokušaj privlačenja pažnje".

Advokati žrtava zlostavljanjna navode da je Rimokatolička crkva imala "dugotrajni i sveprožimajući sistem seksualnog nasilja" uprkos obećanjma da će brzo izbaciti krive. Organizacija koja okuplja žrtve navodi da se silovanje, seksualno nasilje i mučenje smatraju zločinima protiv čovečnosti prema međunarodnom sporazumu iz kojeg proističe mandat Međunarodnog krivičnog suda.

U njihovoj žalbi se papa Benedikt i vatikanski zvaničnici optužuju za stvaranje uslova koji omogućavaju da se negativne posledice održe, što, prema njihovom tumačenju, predstavlja napad na civilno stanovništvo.

Sud je međutim odgovorio da može istraživati samo zločine nastale pošto je obrazovan i to samo "najozbiljnije zločine koji se tiču međunarodne zajednice kao celine, naime gonocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine", što, kako se navodi, ne deluje da je zadovoljeno u slučajevima iznetim u žalbi.

2024 © - Vesti online